I BiH zatražila izručenje Orića

Dok traje procedura traženja izručenja Orića BiH, udruženja žrtava iz Srebrenice traže njegovo puštanje na slobodu. Zahtjev švajcarskim vlastima uputili su i preko ambasade ove zemlje u BiH
27 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.06.2015. 20:08h

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine (BiH) danas je u popodnevnim satima proslijedilo Švajcarskoj zahtjev za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini, javlja Federalna televizija.

Pritvor Oriću ističe sutra, kada će biti poznato hoće li završetak ekstradicionog postupka čekati iza rešetaka.

Izručenje nekadašnjeg komandanta vojske BiH u Srebrenici zatražila je prije tri dana i Srbija po čijoj je potjernici i uhapšen.

Odbrana Nasera Orića se nada da će sud u Švajcarskoj uvažiti njihovu žalbu i Orića pustiti iz pritvora. Ukoliko se to ne desi, ulazi se u klasični ekstradicioni postupak, koji može trajati i do šest mjeseci.

"Tu je situacija mnogo povoljnija jer kad postoji zahtjev za izručenje, cijeni se mjesta izvršenja i mjesto gdje okrivljenik živi, pa BiH, prema tome, ima veće šanse", kaže Orićeva advokatica Vasvija Vidović.

Iz Tužilaštva BiH su u dalju proceduru, uputili kompletiranu dokumentaciju i zahtjev za izručenje Bosni i Hercegovini. Dio te dokumentacije iz Ministarstva pravde BiH već je poslat u Švajcarsku.

"Dio smo poslali u elektronskoj formi, dio ćemo brzom poštom. Poslaćemo svu dokumentaciju na vrijeme", kazao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, a prenosi federalna televizija

Dok traje procedura traženja izručenja Orića BiH, udruženja žrtava iz Srebrenice traže njegovo puštanje na slobodu. Zahtjev švajcarskim vlastima uputili su i preko ambasade ove zemlje u BiH.

"Drago nam je da je ambasador shvatio ozbiljnost slučaja i da će urgentno prenijeti naše poruke švajcarskim organima. Obećao nam je da će pravosuđe Švajcarske promptno reagovati na ovo i nada se fer odluci u konačnici", izjavio je srebrenički načelnik Ćamil Duraković, a prenijela Federalna televizija

Podsjetimo, Naser Orić izjasnio se da odbija izručenje Srbiji, a nakon što zahtjev za izručenje BiH stigne do pravosudnih organa Švajcarske, imaće priliku i o tome se izjasniti.

Bonus video: