U Lazaratu novi rat narko bande i policije

Albansko selo Lazarat nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i "izvozom" narkotika u tržinoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je polovina BDP Albanije, objavila je američka agencija AP
81 pregleda 16 komentar(a)
Lazarat, Foto: Screenshot (YouTube)
Lazarat, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.06.2015. 12:25h

Nakon prošlogodišnje opsežne policijske akcije, prošle noći je ponovo došlo do incidenta kada je grupa naoružanih osoba otvorila vatru na pripadnike policije koji su na službi u Lazaratu, javio je albanski portal Top čenel.

Uobičajeno policija nije smjela da uđe u selo i pruži podršku kolegama, pa je lokana policija zatražila pomoć od Snaga za brzu intervenciju RENEA.

Policija i RENEA su jutros rano počele akciju hapšena osoba koje su pucale, a u trentku kada je blokiran automobil sa nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su naoružane, iz dvije kuće u blizini je pucano na policiju, prenosi B92.

Prvi podaci govore o zasjedi grupe koja pruža oružani otpor policiji i za koju se vjeruje da je čini 10 do 15 osoba, pošto je paljba iz vatrenog oružja iznenadila pripadnike RENEA-s.

U obračunu je život izgubio pripadnik specijalnih snaga koji je za sobom imao i nekoliko operacija u Avganistanu, dok je dvojici ranjenih ukazana pomoć i oni se nalaze van životne opasnosti.

Prema Lazaratu su krenule jake policijske snage, a akciju predvode ministar za unutrašnje poslove Saimir Tahiri, direktor policije Haki Čako, kao i tužilac za teške zločine Adnand Džoli.

Policija je opkolila čitavu zonu i postavila mnogobrojne kontrolne punktove na svim prilaznim putevima i intenzivno kontroliše sva sumnjiva kretanja.

Albansko selo Lazarat nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i "izvozom" narkotika u tržinoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je polovina BDP Albanije, objavila je američka agencija AP.

U Lazaratu, selu na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažja privredna djelatnost.

Kako je saopštila policija tokom prošlogodišnje operacije u Lazaratu je uništeno 23 tone kanabisa, oko 81.300 stabljika i rasada ove biljke.Tokom pretresa su otkrivene četiri laboratorije od kojih dvije za preradu i pakovanje biljaka i dvije za preradu ulja hašiša.

Pronađene su i velike količine municije i oružja, od čega 17 komada teškog naoružanja i dvije lovačke puške. Pretreseno je 130 kuća i veliki prostor unutar samog sela, zemlje oko sela i opštinskih imanja gdje su policijske snage uspostavile kontrolu.

U ovoj operaciji uhapšeno je 15 osoba osumnjičenih za oružani napad na policiju, uzgajanje kanabisa, proizvodnju i prodaju droge, pružanje otpora policiji, uništavanje imovine kao i za posjedovanje oružja i bojeve municije bez dozvole.

Bonus video: