BiH: Uhapšena sedmorka zbog trgovine ljudima

Uhapšeni se sumnjiče da su duži vremenski period, od 2012, vrbovali više ženskih osoba kako bi sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizovali njihove odlaske u Francusku
62 pregleda 0 komentar(a)
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2015. 09:10h

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsili su danas sedam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa trgovinom ljudima zbog radne eksploatacije.

Realizacija međunarodne policijske akcije, kodnog naziva "CD", sprovodi se u saradnji s policijskim organima Francuske, saopštila je SIPA.

Na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca pretresani su objekati na više lokacija, aktivnosti se realizuju po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a akcija se istovremeno sprovodi i u Francuskoj.

Uhapšeni su E.S, D.H, T.H, L.H, N.D, B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Sumnjiče se da su duži vremenski period, od 2012, vrbovali više ženskih osoba kako bi sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizovali njihove odlaske u Francusku.

Potom bi ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše džepne krađe na teritorije Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način, prernosi Fena.

U pojedinim slučajevima "na meti" kriminalaca su bila i djeca, a žrtve se bile pod stalnom kontrolom, izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkom maltretiranju kako bi im pribavile što veću količinu novca.

Procenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove, ili trošili na luksuzan način života.

Uhapšeni se terete i za pranje novca, falsifikovanje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga...

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni su predstavnici tužilaštava BiH i Francuske, istražitelji SIPA-e i Odueljenja za maloluetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mueseci sprovodili zajedničke istražne radnje na području dveju država.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više meseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi blagovremne razmuene operativnih podataka i informacija.

Osobe uhapšene u jutrošnjoj akciji biće privedene u Agenciju, gdue će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Akcija "CD" dobar je pokazatelj da su institucije BiH spremne i sposobne da se efikasno suprotstave najsloženijim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala i pouzdan i siguran partner kolegama iz Evropske unije, navode iz SIPA-e

Bonus video: