Makedonski lideri ponovo bez dogovora o razrješenju krize

Premijer Nikola Gruevski, koji je i lider VMRO-DPMNE, Zoran Zaev iz opozicionog SDSM, Ali Ahmeti iz stranke DUI i Menduh Tači iz DPA, razišli su se nakon jednopočasovnog razgovora
0 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2015. 16:33h

Lideri četiri najuticajnije političke partije u Makedoniji ponovo su se razišli bez dogovora o mogućnostima za prevazilaženje krize koja već više mjeseci potresa tu državu.

Premijer Nikola Gruevski, koji je i lider VMRO-DPMNE, Zoran Zaev iz opozicionog SDSM, Ali Ahmeti iz stranke DUI i Menduh Tači iz DPA, razišli su se nakon jednopočasovnog razgovora.

Lideri četiri najveće partije su danas, na pregovorima u Skoplju uz posredovanje ambasadora EU i SAD, Aive Orava i Džesa Bejlija, postigli saglasnost o tome da potvrđuju cjelovitu posvećenost dogovoru postignutom 2. juna u Skoplju, kada je dogovoreno da vanredni parlamentarni izbori budu proke kraja aprila 2016, navodi se u saopštenju koje je po završetku današnjeg sastanka proslijeđeno medijima.

U saopštenju se ističe da će se pregovori o prevazilaženju političke i institucionalne krize u Makedoniji nastaviti 29. juna. Očekuje se da se tada postigne dogovor o "cjelovitom sprovođenju postignutog dogovora".

Saopštenje je i jedino što je stiglo u javnost poslije današnjeg sastanka, budući da lideri četiri partije nisu dali izjave medijima.

Očekivalo se da će četvorica lidera na sastanku približiti stavove, što bi značilo da bi do kraja mjeseca mogao da bude postignut konačni dogovor o razrešenju višemjesečne političke krize, ali se to, međutim, nije dogodilo.

Portparolka evropskog komesara Johanesa Hana danas je prije početka razgovora izjavila da očekuje konstruktivan ishod i posvećenost lidera dogovoru.

Ostavku premijera Gruevskog traži opozicioni SDSM čiji poslanici od aprila 2014. godine ne učestvuju u radu parlamenta jer nisu priznali rezultate tadašnjih parlamentarnih izbora, a od 17. maja neprekidno traju i demonstracije opozicije ispred zgrade Vlade u Skoplju.

Bonus video: