"TOLIKO LICEMJERJE BRISELA NISAM MOGAO DA ZAMISLIM"

Dačić: Ruske kolege mi rekle da im je EU nudila da izgrade gasovod koji bi zaobišao Srbiju

"Ako je tačno ovo što sam prvi put čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije", naglasio je Dačić
8 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.06.2015. 08:34h

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je od ruskih kolega saznao da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod koji bi se zvao "Istočni prsten", a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

On je, poslije razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, naglasio da toliko licemjerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

"Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i sjevernu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom", predočio je Dačić novinarima u Sankt Peterburgu gdje predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom ekonomskom forumu.

"Ako je tačno ovo što sam prvi put čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije", naglasio je Dačić.

Dačić je naveo da je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredijeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom i podsjetio da je čitava Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje gasovoda Južni tok, koji je za našu zemlju bio od životnog interesa.

Imajući u vidu da će krajem 2019. biti pekinut transport ruskog gasa preko Ukrajine ka Evropi i da to znači i prekid snabdijevanja za Srbiju, Dacić je prenio da je saznao dvije veoma značajne stvari, od kojih je jedna o "Istočnom prstenu".

Napominjući da je Srbija i dalje zaiteresovana za mogućnost snabdijevanja ruskim gasom, Dačić je iz razgovora sa Milerom i njegovim saradnicima prenio da će krajem jula biti započeto postavljanje cijevi u Crno more prema Turskoj za budući gasovod "Turski tok".

Prema Dačićevim riječima, Miler će sjutra sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa.

To, smatra Dačić, govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi da bi taj budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji", prenio je šef delegacije Vlade Srbije.

Dačić je rekao da bi to mogao da bude nastavak projekata koji je Srbija započela sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu, u kome su formirana zajednička preduzeća i da je od svih država, Srbija tu najdalje odmakla.

Preporučujemo za Vas