Vukčević: Haradinaj vjerovatno neće biti izručen Srbiji

On je rekao da nema sličnosti između slučaja Nasera Orića i bivšeg komandanta OVK
1 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.06.2015. 16:46h

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da vjerovatno neće doći do izručenja Ramuša Haradinaja Beogradu.

On je rekao da nema sličnosti između slučaja Nasera Orića i bivšeg komandanta OVK.

"To je nešto drugo i to ne bih komentarisao. I sam sam iznenađen, ali to upošte nije slučaj kao što je slučaj Nasera Orića. Mislim da će to rutinski da se završi vrlo brzo. Mislim da tu neće dolaziti do bilo kakvog izručenja", rekao je Vukčević.

Slovenački sud u Kranju ispituje da li postoji optužnica protiv Haradinaja u Srbiji.

Nekadašnji premijer Kosova i bivši komandant Oslobodilačke ojske Kosova (OVK) uhapšen je juče na aerodromu u Ljubljani po potjernici Srbije, nedugo nakon toga je pušten iz pritvora, ali mi je oduzet pasoš.

Za sada nije izvjesno kada će biti pušten da se vrati u Prištinu.

Sud takođe provjerava da li je Haradinaju, za djela za koja ga optužuje Srbija, već suđeno na sudu za ratne zločine u Hagu.

U saopštenju se još navodi da je postojanje srpske potjernice iz 2006. godine, na osnovu koje je Haradinaj u srijedu priveden, kod srpskih vlasti preko Interpola već provjerila policija.

Pritom je sud ponovio da će "kosovski državljanin" čije ime zbog zaštite ličnih podataka nije otkriveno biti na teritoriji Slovenije onoliko vremena koliko je potrebno dok se gore navedena pitanja ne raščiste.

Bonus video: