Skupština osuđuje pritvaranje Haradinaja i traži hitan povratak na Kosovo

"Treba da zamrznemo sve odnose sa Slovenijom i da državni tužlac Kosova podnese optužnicu protiv predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog ratnih zločina i oko 1.500 nestalih čija se sudbina ne rasvetljava", kazao je Muja
2 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ažurirano: 18.06.2015. 10:24h

Poslanici Skupštine Kosova danas su na vanrednoj sednici osudili pritvaranje poslanika kosovskog parlamenta i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Sloveniji i zatražili njegov hitan povratak na Kosovo.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci je zatražio hitno oslobađanje Haradinaja i ocijenio da se radi o provokaciji Kosovu i građana.

"Mi zahtjevamo ozbiljno angažovanje naše države da se prekine ovakva praksa", rekao je Grabovci i dodao da je uznemiren jer se to događa u Sloveniji, prijateljskoj državi Kosova.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri je zatražio da se situacija sa Haradinajem što prije razriješi i da se takve stvari više ne događaju, dok je šef poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca kazao da je pritvaranje Haradinaja neprihvatljivo.

Potjernica protiv Haradinaja se pripremala u vrijeme kada se protiv njega pripremana optužnica pred Haškim tribunalom, rekao je Konjufca i zatražio da se više ne krivi Slovenija od Srbije, jer je pravi problem Srbija a ne Slovenija.

Zahtjev za hitan povratak Haradinaja na Kosovo podržali su i poslanici svih poslaničkih grupa Skupštine Kosova.

Nakritičniji u odnosu na Sloveniju bio je nezavisni poslanik Šaip Muja koji je u znak protesta predao svoj diplomatski pasoš predsjedniku Skupštine Kosova Kadri Veseljiju.

On je zatražio da se još jednom pogleda šta je od sporazuma sa Slovenijom ratifikovano i da se ti sporazumi ponište.

"Treba da zamrznemo sve odnose sa Slovenijom i da državni tužlac Kosova podnese optužnicu protiv predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog ratnih zločina i oko 1.500 nestalih čija se sudbina ne rasvetljava", kazao je Muja.

U Skupštini je u toku pauza tokom koje šefovi poslaničkih grupa treba da dogovore predlog preporuka koje će parlament dostaviti nadležnim institucijama Kosova.

Ramuš Haradinaj uhapšen je juče na ljubljanskom aerodromu po poternici koju je Interpol Beograd raspisao 8. oktobra 2004. godine zbog ratnih zločina. On je sinoć sasušan pred istražnim sudijom u sudu u Kranju i oduzet mu je pasoš do okončanja postupka u vezi sa potjernicom.

Iz suda u Kranju je saopšteno da će postupati u skladu sa ugovorom između Slovenije i Srbije o izručenju, koji važi od 1. decembra 2013.

Haradinaju je dva puta suđeno pred Haškim tribunalom 2008. i 2012. godine zbog optužbi za ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskm stanovništvom na Kosovu i oba puta je oslobođen.

Bonus video: