Kuči: Hapšenje Haradinaja kvari odnose Prištine i Ljubljane

Haradinaj je zaoštrio svoju retoriku prema Sloveniji zbog svega što mu se desilo tokom dana
66 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.06.2015. 07:42h

Hapšenje i zabrana napuštanja Slovenije izrečena lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju uticaće na odnose Prištine i Ljubljane, ocijenio je sinoć kosovski ministar pravosuđa Hajredin Kuči.

Kuči je za prištinske medije rekao da je u više navrata razgovarao sa slovenačkim kolegom Goranom Klemenčičem od koga je, kako kaže, tražio da u najkraćem roku razmotri slučaj hapšenja i oduzimanja pasoša lideru ABK.

Haradinaj je uhapšen popodne na ljubljanskom aerodromu po potjernici Srbije iz 2004.

Nakon saslušanja pred istražnim sudijom koparskog Okružnog suda lideru ABK je oduzet pasoš i izrečena zabrana napuštanja Slovenije.

"Telefonirao sam Klemenčiču i nekoliko puta smo razgovarali o ovom slučaju. Od njega sam tražio da se što brže i što kvalitetnije razmotri politički zahtjev Srbije kako bi se Haradinaj što prije vratio na Kosovo", rekao je Kuči za Kosova press.

Kosovski ministar je rekao da je u kontaktu sa slovenačkom stranom naglasio da će ovaj slučaj "uticati na odnose dviju država".

Prištinski mediji prenose sinoć da se Haradinaj na kratko uključio i u emisiju "Interaktiv" kosovske TV.

Haradinaj je, prenio je portal Koha.net, u tom javljanju zaoštrio svoju retoriku prema Sloveniji zbog svega što mu se desilo tokom dana.

Lider ABK je, kako se navodi, otišao i korak dalje rekavši da su "Slovenci braća Srba".

Istovremeno, on je kritikovao kosovsku vladu zbog ukupnog odnosa prema njegovom hapšenju u Ljubljani.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec je izrazio očekivanje da će slovenački organi čim prije utvrditi o čemu se radi i da će ovaj slučaj biti riješen.

On je, kako su prenijeli slovenački mediji, rekao da nema razloga za ovakve reakcije Prištine.

Izrazivši nadu da će slovenački organi "što prije postupiti" u ovom slučaju, Erjavec je rekao da "nema razloga da se u tome spori, posebno kada vidimo kakve su reakcije, a njih je bilo u prošlosti".

ABK je potvrdila sinoć da je Haradinaju oduzet pasoš i da mu je izrečena zabrana napuštanja Slovenije do naredne odluke suda koja se očekuje sjutra.

U saopštenju Alijanse se izražava duboka razočaranost današnjim ponašanjem slovenačkih organa vlasti.

"“Ovaj postupak nije samo uvreda za Haradinaja i Alijansu već za državu i građane Kosova", navodi se u saopštenju ABK.

Alijansa ovaj postupak smatra za "veliku i nerazumljivu nepravdu", navodi se u reagovanju.

"Hapšenje našeg lidera od vlasti Slovenije po nalogu Srbije izdatom 2004, u vrijeme kada su sve ostale zemlje obrisale sa svojih spiskova takve poternice ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa u regionu, podstiče napetost i najmanje doprinosi pravdi", navodi ABK.

Alijansa je od kosovske vlade zatražila da slovenačkim vlastima uputu protestnu notu zbog hapšenja njihovog lidera.

Iz Alijanse poručuju da je hapšenje Haradinaja, bivšeg premijera, aktuelnog lidera ABK i poslanika u kosovskoj skupštini, u najmanju ruku "neshvatljivo i neoprostivo".

Bonus video: