NAJAVIO OTVARANJE GRANICA SA ALBANIJOM

Haradinaj: Trebaće opet vojničke čizme ako se granice pomjere

Kosovski premijer je kazao da neće prihvatiti nikakav dogovor sa Beogradom koji podstiče "izmjenu granica" i da taj plan ne smatra ozbiljnim
93 pregleda 8 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.09.2018. 15:29h

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je čak i sam razgovor o "pitanju granica Kosova" opasan po stabilnost regiona, prenosi prištinski portal "Telegrafi".

"Granice Kosova su uspostavljene (vojničkim) čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima... Ako se one pomjere, mnoge vojničke čizme sa obje strane biće ponovo potrebne", rekao je Ramuš Haradinaj televiziji Klan sa sjedištem u Tirani.

Naveo je da neće prihvatiti nikakav dogovor sa Beogradom koji podstiče "izmjenu granica" i da taj plan ne smatra ozbiljnim, piše Tanjug.

"Poslije svega što se dogodilo, ne mogu da vjerujem da je predsjednik (Hašim) Tači to smatrao ozbiljnim projektom. Mislim da je to dio njegove političke taktike", zaključio je Haradinaj.

"Otvorićemo granicu s Albanijom za Novu godinu"

S druge strane, prištinski portal Zeri prenosi da je Haradinaj najavio da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije.

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Zeri podsjeća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da "u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti" i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa premijerom Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negdje na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

"Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole", rekao je Haradina, prenio je portal Zeri.