Mijatović: Novinari nikada nijesu bili ugroženiji

Mijatović je istakla da OEBS mora da razvije cjelovitu strategiju praćenja situacije novinara koji izvještavaju iz konfliktnih zona i pružanja konkretne pomoći kada su ugroženi
53 pregleda 1 komentar(a)
Dunja Mijatović, OEBS, Foto: Beta-AP
Dunja Mijatović, OEBS, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.06.2015. 11:54h

Novinari nikada nijesu bili ugroženiji, zbog čega države i međunarodne organizacije moraju da učine više da ih zaštite, ocijenila je visoka predstavnica za slobodu medija u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju Dunja Mijatović.

“U toku je sezona lova na novinare”, rekla je Mijatović, otvarajući konferenciju o bezbjednosti novinara u Beču i navela da su mediji “meta kuršuma, korumpiranih političara, bandita i terorista”.

Mijatović je istakla da OEBS mora da razvije cjelovitu strategiju praćenja situacije novinara koji izvještavaju iz konfliktnih zona i pružanja konkretne pomoći kada su ugroženi.

Pomoćnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ivan Šimonović ukazao je na tešku situaciju medija u Rusiji i Ukrajini, pominjući pritiske na novinare da pristanu na “rusku propaganda da u Kijevu vladaju pomanhitali fašisti”.

Na to je reagovao rusku stalni predstavnik pri OEBS Andrej Kelin, koji je demantovao da je riječ o propagandi.“Ako stvarno verujete da u Ukrajini nema nacizma, slobodno bacite prvi kamen na mene”, rekao je Kelin.

Američki novinar Roj Gatman osvrnuo se na probleme koje je devedesetih godina imao sa režimom Slobodana Miloševića zbog izvještavanja o ratnim zočinima u Bosni i Hercegovini.

“Danas Srbija predsjedava OEBS-om i to pokazuje koliko je napredovala”, rekao je Gatman, prenosi Tanjug.

Bonus video: