Han otkazao posjetu BiH

"Pozivam vlasti BiH da stanu iza preuzetih obaveza prema EU, a posebno prema građanima. Država se suočava s ozbiljnim društveno-ekonomskim izazovima koji zahtjevaju brze i važne odluke, u interesu stabilnosti i prosperiteta države i njenih građana, te izvan stranačkih interesa", naveo je Han
55 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2015. 17:36h

Komesar za proširenje Evropske unije, Johanes Han (Johannes Hahn) otkazao je sjutrašnju posjetu Bosni i Hercegovini.

Komesar u saopštenju navodi da posjetu otkazuje jer u BIH nema saglasnosti sva tri nivoa vlasti o zajedničkom programu reformi koji je trebalo da bude potpisan sjutra u Sarajevu.

"Pozivam vlasti BiH da stanu iza preuzetih obaveza prema EU, a posebno prema građanima. Država se suočava s ozbiljnim društveno-ekonomskim izazovima koji zahtjevaju brze i važne odluke, u interesu stabilnosti i prosperiteta države i njenih građana, te izvan stranačkih interesa", naveo je Han.

Han je posebno pozvao vlast Republike Srpske da učine što i Federacija BiH i sama BiH, da usvoje program reformi.

Program reformi je u skladu s ranije potpisanom izjavom institucija i političkih lidera BiH o saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama.

Program je trebalo da bude usvojena do danas na nivou države BiH i njenih entiteta, a sjutra je trebalo da bude predstavljen na okruglom stolu, uz učešće komesara Hana.

To je program u 14 tačaka, izrađena u dogovoru s EU, a, između ostalog, sadrži i plan reforme socijalnih davanja i zakona o radu, smanjenje plata i zaustavljanje novog zapošljavanja u javnom sektoru.

Takođe, reforme su i ukidanje stranačkog funkcionisanja javnog sektora i borbu protiv korupcije putem reforme pravosuđa.

Vlada Federacije BiH juče je dala saglasnost federalnom premijeru Adilu Novaliću da potpiše agendu, dok je premijerka RS Željka Cvijanović izjavila da je Vlada RS razmotrila dokument i u njega unijela svoje primjedbe i intervencije, istovremeno naglašavajući da će je podržati, ali pod uslovom da se poštuju nadležnosti svakog nivoa vlasti.

Cvijanovićeva je istakla da je opredjeljenje Vlade RS da neće pristati na privatizaciju "Elektroprivrede RS", iako je to navedeno kao jedna od mjera u evropskoj agendi, potvrđujući da su strani kreditori i predstavnici EU više puta pokretali to pitanje.

Bonus video: