Zaev se predomislio: Ići će u Brisel na pregovore

Zaev i makedonski premijer Nikola Gruevski dogovorili su se 2. juna da izbori budu održani do aprila 2016. godine. Detalji bi trebalo da budu dogovoreni na sastanku u Briselu
68 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2015. 07:18h

Makedonski opozicioni lider Zoran Zaev izjavio je da se predomislio i da će, uprkos ranijem protivljenju, učestvovati u Briselu u pregovorima koje podstiče Evropska unija radi rješenja političke krize u Makedoniji.

Zaev, koji je predsjednik glavne opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) optužio je ranije komesara EU za proširenje Johanesa Hana za pristrasnost, prenosi AP.

Portal "Ćirilica" danas je citirao izjavu Zaeva koji je rekao da je odlučio da putuje u Brisel 10. juna nakon razgovora sa Hanom.

Zaev je rekao da je evropski komesar korigovao svoju raniju izjavu, kojoj se Zaev protivi, a kojom Han prošlogodišnje izbore ocjenjuje kao "pozitivne".

Zaev i makedonski premijer Nikola Gruevski dogovorili su se 2. juna da izbori budu održani do aprila 2016. godine. Detalji bi trebalo da budu dogovoreni na sastanku u Briselu.

Zaev već mjesecima traži ostavku premijera Gruevskog i optužuje ga za kriminalnu pozadinu u više izbornih ciklusa.

On je naglasio da se SDSM u ovom periodu odnosila maksimalno demokratski i sjedala za pregovoarački sto uprkos neravnopravnom položaju u koji je bila postavljena.

"Poslije razgovora 2. juna u Skoplju, protiv mene je podignuta još jedna tužba i to za uzimanje mita, iako se krivična prijava MUP-a odnosila na pokušaj primanja mita", rekao je ranije Zaev.

Komesar Han je, dodaje se, od makedonskih političkih lidera zatražio da na briselski sastanak dođu sa zajedničkim predlogom.

Bonus video: