Joksimović: Srbija podržava susjede, ali neće u NATO

"Zapadni Balkan je u prošlosti bio poprište sukoba. Srbija je danas od problema postala dio rješenja. Naše predsedavanje OEBS-u ove godine u velikoj mjeri doprinosi balansiranom pristupu izazovima, ne samo u odnosu na regionalnu, nego i na cjelukupnu evropsku bezbjednost. Naša želja je da sarađujemo sa svim susjedima"
60 pregleda 6 komentar(a)
Jadranka Joksimović, Foto: Beta-AP
Jadranka Joksimović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.06.2015. 15:09h

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Budvi da Srbija podržava zemlje regiona na njihovom putu za članstvo u NATO-u, ali da ona sama ne namjerava da se priključi Alijansi.

"To je unutrašnje pitanje svake zemlje. Naš stav je jasan. Imamo brojna dokumenta o saradnji sa Atlantskim savezom, ali članstvo nije tema", rekla je Joksimovićeva u intervjuu italijanskoj agenciji Nova u Budvi, gde učestvuje na bezbjednosnom forumu.

"Dokumenti poput Individualnog akcionog plana partnerstva pokazuju da želimo da budemo dio bezbjednosnih struktura, onako kako mi to možemo. To što Srbija ne želi da uđe u NATO, neće biti prepreka Beogradu za članstvo u EU", rekla je srpska ministarka i ponovila da je Beograd odlučan u procesu evropskih integracija i da očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Ona je rekla da pitanje bezbjednosti, što je glavna tema foruma u Budvi, jeste pitanje za koje je Srbija jako zainteresovana.

"Zapadni Balkan je u prošlosti bio poprište sukoba. Srbija je danas od problema postala dio rješenja. Naše predsedavanje OEBS-u ove godine u velikoj mjeri doprinosi balansiranom pristupu izazovima, ne samo u odnosu na regionalnu, nego i na cjelukupnu evropsku bezbjednost. Naša želja je da sarađujemo sa svim susjedima", rekla je Joksimovićeva.

Govoreći o mogućem otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine, ministarka je rekla da Beograd očekuje pozitivnu odluku po tom pitanju.

"Srbija očekuje pozitivan signal uz Brisela do kraja godine. Moraju se uzeti u obzir i politički elementi poput onih koji se odnose na Briselski sporazum. Nadam se da će sljedeći mjesec biti važan, jer će biti nastavljen politički dijalog i očekujem da će biti postignut napredak", rekla je Jadranka Joksimović za italijansku agenciju Nova.