Zaev: Nećemo pristati na vanredne izbore ako ih organizuje Gruevski

"Dokument (koji je dogovoren 2. juna) sadrži dobru startnu osnovu što sada treba da poštuju svi potpisnici dokumenta"
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta/AP
Zoran Zaev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.06.2015. 12:10h

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev je izjavio da ta partija neće pristati na to da Vlada, na čijem se čelu nalazi Nikola Gruevski, organizuje najavljene prijevremene parlamentarne izbore i da će ukoliko ne dođe do formiranja tehničke Vlade, SDSM izaći iz pregovora i produžiti sa vaninstitucionalnim delovanjem.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet strani SDSM, ta partija smatra da je Nikola Gruevski "kreator krize u Makedoniji" zbog čega nije prihvatljivo da on bude na čelu Vlade koja bi sprovela vanredne parlamentarne izbore, koji su u načelu dogovoreni na sastanku lidera vlasti i opozicije sa evrokomesarom Johanesom Hanom u Skoplju 2.juna.

"Dokument (koji je dogovoren 2. juna) sadrži dobru startnu osnovu što sada treba da poštuju svi potpisnici dokumenta. U dokumentu je precizno navedena obaveza Vlade koja treba da organizuje sledeće (vanredne parlamentarne) izbore. Ključno je da li će biti postignut dogovor 10. juna u Briselu, o tome kakav će biti profil te Vlade", kazao je Zaev.

On je rekao da je stav opozicije poznat javnosti, a to je da je za SDSM prihvatljiv "svaki format i sastav Vlade u kojoj neće biti (Nikole) Gruevskog i kreatora krize u Makedoniji".

"Ako se to ne postigne, SDSM će odbiti otpočinjanje pregovora i produžiće sa utvrđenim vaninstitucionalnim delovanjem", rekao je Zaev.

U Skoplju SDSM od 17. maja svakodnevno održava proteste tražeći ostavku Vlade Nikole Gruevskog a ispred zgrade Vlade postavljeni su i šatori u kojima stalno borave aktivisti opozicije.

Tražeći ostavku premijera Nikole Gruevskog SDSM je do sada u 36 navrata objavljivala medijske "bombe", sadržaje prisluškivanih kompromitujućih razgovora vladinih zvaničnika, u kojima se govori o korupciji, kriminalu, namještanju izbornih rezultata ali i o obmanjivanju javnosti, a Gruevski je optužen i za nezakonito prisluškivanje više od 20.000 građana.

Bonus video: