Svađa SPC i Eparhije kanadske: "Nemoj da prijetiš"

Posljednja objava na sajtu Eparhije kanadske je naslovljena sa: "Treba li komentar" uz koji stoji fotografija protojereja-stavrofora Velibora Džomića, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija...
167 pregleda 105 komentar(a)
litija Podgorica, patrijarh Irinej, Foto: Boris Pejović
litija Podgorica, patrijarh Irinej, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.06.2015. 07:16h

Pred sam put u Kanadu patrijarh srpski Irinej upozorio je razriješenog episkopa Georgija da ne uzurpira zvanični eparhijski sajt na kojem, umjesto vijesti iz života crkve, objavljuje tekstove koji se tiču samo njega.

Od poslednjih dana maja, naime, na zvaničnoj internet adresi Eparhije kanadske istocnik.com počele su da se pojavljuju samo vijesti o aktivnostima razrešenog vladike Georgija, koji je inače ocenio da je taj sajt zapravo vraćen pravim vlasnicima.

Prethodnih mjesec dana na sajtu su objavljivani zvanični stavovi SPC, kao što su odluke Sabora, pa i ona o Georgijevom razrješenju, kao i poziv patrijarha Irineja na mir i jedinstvo sveštenstva i naroda u Kanadi. Svi ti tekstovi sada su na sajtu nedostupni.

U međuvremenu zvanični sajt kanadske eparhije SPC “proradio” je na adresi istocnik.ca, a patrijarh je u pismu od 29. maja upozorio Georgija da će svi koraci koje bude preuzeo “doprinijeti (nabolje ili nagore)” njegovom budućem crkvenom statusu.

"Molim vas da razumijete da ćemo svaku prijetnju usmjerenu prema našem eparhijskom zamjeniku i sveštenicima koji služe shvatiti kao prijetnju nama lično. U tom smislu, još jednom vas podsjećamo na potrebu bratske saradnje i poslušnosti crkvi Hrista i Svetoga Save. Pominjanje „vaših advokata“ i prijetnje svjetovnim sudovima ne doprinose miru i protivni su sveštenim kanonima", navodi se u pismu patrijarha, koji u Kanadu putuje 5. juna.

Posljednja objava na sajtu Eparhije kanadske je naslovljena sa: "Treba li komentar" uz koji stoji fotografija protojereja-stavrofora Velibora Džomića, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i prote Vojislava Pavlovića iz crkve Svetog Nikole u Hamiltonu.

Bonus video: