Han: Izbori u Makedoniji naredne godine

Han je to izjavio nakon višečasovnog sastanka s političkim liderima četiri najveće političke partije u Makedoniji, na kojima se pregovaralo o prevazilaženju političke i institucionalne krize u toj zemlji
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Beta/AP
Johanes Han, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.06.2015. 17:24h

Postignut je dogovor da se u aprilu 2016. godine održe prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji, izjavio je Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han.

Han je to izjavio nakon višečasovnog sastanka s političkim liderima četiri najveće političke partije u Makedoniji, na kojima se pregovaralo o prevazilaženju političke i institucionalne krize u toj zemlji.

On je za medije u Skoplju rekao da je dogovoreno i da se sledeće nedelje u Briselu održi nova runda pregovora na kojoj će biti precizirani detalji danas postignutog političkog dogovora, a na sledećem sastanku će se pregovarati o tome ko će sprovesti vanredne parlamentarne izbore i ko će do tada biti na čelu Vlade.

Predviđeno je da se do izbora obnovi birački spisak i da se poprave propisi o izborima.

U pregovore o prevazilaženju krize u Makedoniji danas su u rezidenciji predstavništva EU u Skoplju učestvovali premijer i lider stranke VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoran Zaev, i lideri Demokratske unije za integraciju (DUI), Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA), Menduh Tači.

Pregovorima koji su trajali gotovo osam sati, pred kraj se priključio ambasador SAD u Makedoniji, Džes Bejli.

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji - Gruevski, Zaev, Ahmeti i Tači su novinarima rekli da neće davati nikakve druge detalje o sastanku.

Lider SDSM, Zaev traži neopozivu ostavku premijera Gruevskog koga je, ilustrujući to snimljenim telefonskim razgovorima, optužio za korupciju, namještanje izbornih rezultata i kriminal, i za nezakonito prisluškivanje više od 20.000 građana i zatražio formiranje tehničke vlade i prijevremene izbore.

Premijer Gruevski je više puta ponovio da o svemu može da pregovara sa liderom SDSM-a osim o ostavci i prijevremenim izborima.

Gruveski je Zaeva optužio da je do snimaka prisluškivanih razgovora, za koje Gruevski kaže da su "siječeni, lepljeni i montirani", došao uz pomoć jedne strane obavještajne službe, zbog čega je protiv Zaeva podnijeta krivična prijava pod optužbom za ugrožavanja ustavnog poretka.

Bonus video: