U Banjaluci obilježen Dan bijelih traka

Svi okupljeni bili su simbolično opasani bijelom trakom, aludirajući tako na 31. maj 1992. kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruke i da bijelim trakama obilježe svoje kuće
57 pregleda 1 komentar(a)
Dan bijelih traka, Foto: Twitter
Dan bijelih traka, Foto: Twitter
Ažurirano: 31.05.2015. 13:03h

Na Trgu Krajine u centru Banjaluke danas je grupa građana obeležila "Dan bijelih traka" u znak sjećanja na stradanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Prijedoru 1992. godine.

Svi okupljeni bili su simbolično opasani bijelom trakom, aludirajući tako na 31. maj 1992. godine kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruke i da bijelim trakama obilježe svoje kuće.

"Današnju akciju će provesti obični građani, neki su uključeni u nevladine organizacije i inicijative, a neki nisu. Ovo je akcija običnih građana, kojom se želi vratiti dignitet i dostojanstvo žrtvi, ime i prezime, a ne njeno nacionalno opredjeljenje", rekao je Srđan Šušnjica, jedan od učesnika akcije.

On je još naveo da se ovom akcijom želi ukazati da su ljudi stradali "u kampanji etničkog čišćenja, genocida i nacionalne homogenizacije" samo zato što nisu bili Srbi.

Šušnjica je kazao da o stradanju u Prijediru postoji obimna dokumentacija i svjedočenja u Haškom tribunalu, izražavajući žaljenje što građani Banjaluke i dalje imaju ignorantski odnos prema tim dešavanjima.

Srpske vlasti u Prijedoru su 31. maja 1992. godine putem lokalnog radija izdale naredbu nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Bonus video: