RAZMATRAJU I DRUGE IZVORE SANBDIJEVANJA

Gruevski: Makedonija će se priključiti Turskom toku

"Naš stav je da, kada Brisel i Moskva postignu sporazum o tom projektu, mi bismo uzeli učešće u njemu. Mi smo zemlja koja ima za cilj evroatlantske integracije i u donošenju odluka od strateškog značaja rukovodimo se tim ciljem", kazao je Gruevski
1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2015. 15:19h

Makedonija će se priključiti gasovodu Turski tok kada dogovor o njemu postignu Rusija i Evropska unija, rekao je makedonski premijer Nikola Gruevski u intervjuu portalu Press24.mk

"Naš stav je da, kada Brisel i Moskva postignu sporazum o tom projektu, mi bismo uzeli učešće u njemu. Mi smo zemlja koja ima za cilj evroatlantske integracije i u donošenju odluka od strateškog značaja rukovodimo se tim ciljem", kazao je Gruevski.

Odgovarajući na pitanje o planovima makedonske vlade u vezi sa isporukama gasa i energetske bezbjednosti, premijer je rekao da vlasti razmatraju i tri druga izvora snabdijevanja gasom.

Dva od njih su kroz izgradnju priključka ka Grčkoj, kako bi se dobijao prirodni gas iz luke u Atini i da se priključi na Transjadranski gasovod (TAP) iz Azerbejdžana, takođe preko Grčke. Za to je Grčka prošle godine dala saglasnost i sada se radi na kreiranju finansijske konstrukcije i drugih priprema. Treći izvor je spajanje sa gasovodom iz Bugarske koji prolazi kroz Rumuniju i Tursku.

Prema Gruevskom, za to je već postignuta principijelna saglasnost s Bugarskom. On je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i međudržavni sporazum što bi podstaklo pripreme za investicije.

Preporučujemo za Vas