Ljajić: Nerealno da se Šešelj nađe u Hagu do 26. maja

"Ako Šešelja hoćete da hapsite, morate da utvrdite njegov identitet, donesete odluku o izručenju, on onda ima pravo na žalbu, postoje rokovi da sud odgovori na žalbu, onda to rješenje ide ministru pravde i, u idealnim uslovima, čak i da postoji odluka o izručenju, to je 10 do 15 dana", rekao je Ljajić
3 komentar(a)
Rasim Ljajić, Foto: Betaphoto
Rasim Ljajić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.05.2015. 20:07h

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da je "potpuno nerealno" da Vojislav Šešelj bude izručen tribunalu do 26. maja, kako je to zatražilo Žalbeno vijeće.

Ljajić je za televiziju B92 rekao da sjutrašnja posjeta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu nema veze sa Šešeljem, jer je to uobičajeno prije podnošenja izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, ali da će lider radikala sasvim sigurno biti glavna tema.

On je napomenuo da Vlada Srbije još nije donijela odluku o Šešelju, ali da će u pismu Haškom tribunalu navesti da je nemoguće da Šešelj bude izručen 26. maja, jer Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, u kojem postoje jasni rokovi, mora da se poštuje.

"Ako Šešelja hoćete da hapsite, morate da utvrdite njegov identitet, donesete odluku o izručenju, on onda ima pravo na žalbu, postoje rokovi da sud odgovori na žalbu, onda to rješenje ide ministru pravde i, u idealnim uslovima, čak i da postoji odluka o izručenju, to je 10 do 15 dana", rekao je Ljajić.

Upitan da li je vlada dobila zahtjev u vezi sa Šešeljem, Ljajić je rekao da postoji odluka Žalbenog veća, ali da stvar ne može ići tako lako i brzo i da je rok dat 26. maja "puka teorija".

"On je moguć jedino ako se Šešelj dobrovoljno vrati u Hag", rekao je Ljajić.

Lajić je ponovio da je dolazak Bramerca u ovom trenutku puka koincidencija i dodao da Srbija nema nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, ali da Hag ponovo nameće pitanja "za koja smo mislili da su dio prošlosti".

Bonus video: