INTERVJU ZA ANSA-U

Nikolić: Projekat Velika Albanija opasnost za cijeli region

Nikolić je istakao da Beograd želi da nastavi dijalog s Prištinom uz posredovanje EU, kako bi konačno riješio konkretne probleme s kojima se narod suočava i doveo do potpunog pomirenja i mirnog suživota svih stanovnika Kosova
20 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.05.2015. 14:53h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić osudio je danas stvaranje tzv "velike Albanije", rekavši da taj projekat predstavlja opasnost za mir i stabilnost cijelog balkanskog regiona i izričito naglasio - "ne" nezavisnosti Kosova i "da" nastavku dijaloga s Prištinom.

Nikolić je u intervjuu za italijansku agenciju ANSA, uoči posjete predsjednika Italije Serđa Matarele Beogradu, istakao da Beograd želi da nastavi dijalog s Prištinom uz posredovanje EU, kako bi konačno riješio konkretne probleme s kojima se narod suočava i doveo do potpunog pomirenja i mirnog suživota svih stanovnika Kosova.

Nikolić je, takođe, kritikovao Prištinu zbog nedovoljno pokazane volje u sprovođenju Briselskog sporazuma.

"Srbija je učinila sve što je bilo neophodno u sprovođenju Briselskog sporazuma na terenu, dok albanska strana nije pokazala ni minimalni znak dobre volje", rekao je Nikolić.

"Očekujemo da odgovorni evropski zvaničnici da učine dodatne napore da Albanci ispune ono što su potpisali i da se normalizuje život svih koji žive na Kosovu", dodao je predsjednik Srbije.

Nikolić se zahvalio Italiji na snažnoj i konstantnoj podršci procesu evropskih integracija Srbije, što ostaje prioritetni cilj Beograda.

"Srbija je u potpunosti posvećena nastavku svog evropskog puta", naglasio je Nikolić i dodao da je u početnim pregovorima i u fazi skrininga, pomoć italijanskih stručnjaka bila dragocjena, a da Srbija sada očekuje otvaranje prvih poglavlja.

Nikolić je za ANSU rekao i da su odnosi između Srbije i Italije odlični, iako uvijek postoji prostor za njihovo jačanje na recipročnom planu.