Erdogan: Podržaćemo članstvo BiH u EU i NATO, jačati privrednu saradnju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iskazao je zahvalnost Turskoj na saradnji na planu borbe protiv terorizma
54 pregleda 1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Sarajevo, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Sarajevo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 19:27h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom posjete BiH da je njegova zemlja izuzetno zainteresovana za stanje u Bosni i Hercegovini i najavio podršku njenom učlanjenju u NATO i Evropsku uniju, jačanje privredne saradnje, ali i nastavak zajedničkih aktivnosti u borbi protiv terorizma.

"Turska je do sada 141 osobu iz BiH vratila natrag sa svoje teritorije zbog sumnje u njihovu povezanost s terorizmom", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka s članovima Predsjedništva BiH, prenijela je Hina.

On je dodao i da je u Tursku dospjelo čak 14 hiljada osoba iz različitih država za koje se sumnja da su povezane s terorizmom. Riječ je o osobama za koje su prikupljene obavještajne informacije da su preko teritorija Turske pokušale doprijeti do ratišta u Siriji i Iraku kako bi se tamo pridružile terorističkim grupama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iskazao je zahvalnost Turskoj na saradnji na planu borbe protiv terorizma.

"Među nama nema nesuglasica. Na sličan način gledamo na međunarodne prilike, a zajednički nam je interes i borba protiv terorizma", kazao je Ivanić dodajući da su i o tom problemu u Sarajevu predstavnici državnog vrha dvije zemlje razmijenili informacije.

"Izuzetno je značajna uloga Turske u borbi protiv terorizma. Ona na svojim granicama trenutno ima najnestabilniji prostor na svijetu, ali se s tim dobro nosi", ocijenio je Ivanić.

Predstavnici dvije države insistirali su i na ekonomskom značaju Erdoganove posjete Sarajevu.

"Ova je posjeta za nas veoma važna i očekujemo da doprinese značajnom razvoju odnosa dvije zemlje", kazao je Erdogan, koga je u Sarajevu pratila veća grupa ministara i privrednika njegove zemlje.

Podsjetio je da je obim trgovinske razmjene dvije zemlje sada na godišnjem nivou od oko 500 miliona dolara te da je namjera da bude značajno povećana.

U planu su takođe vojna, politička, kulturna i turistička saradnja, uključujući proširenje kapaciteta sarajevskog aerodroma, najavio je Erdogan.

"Turska će nastaviti da podržava učlanjenje BiH u NATO, kao i u Evropsku uniju, a na ekonomskom planu radićemo na jačanju investicija", kazao je turski predsjednik ističući da BiH privlači najviše turskih investicija u regiji imajući u vidu broj stanovnika.

Ivanić je podsjetio da je Erdogan dobar poznavalac stanja u BiH i dodao da je čelnik prijateljske zemlje koja je u proteklim godinama nesebično pomagala.

Tokom Erdoganovog boravka u Sarajevu potpisano je nekoliko međudržavnih ugovora i memoranduma o saradnji, a turski predsjednik prisustvovao je i potpisivanju ugovora o komercijalnim kreditima vrijednim 50 miliona eura koje je turska Ziraat banka odobrila firmama u BiH za podsticanje preduzetništva.

Bonus video: