Hoće li se dogovoriti: Gruevski i Zaev se sastali u Strazburu

SAD su pozvale na političku saradnju u Makedoniji i povratak opozicije u parlament, kao i na obezbjeđivanje prava na mirno okupljanje
2 komentar(a)
Nikola Gruevski, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Nikola Gruevski, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.05.2015. 19:20h

Makedonski premijer Nikola Gruevski i lider opozicije Zoran Zaev sastali su se u Strazburu kako bi uz posrednike, iza zatvorenih vrata, pokušali naći zajednički dogovor za političku krizu koja potresa njihovu zemlju, javlja AlJazeera Balkans.

Prethodno je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila da Unija prati situaciju u Makedoniji i da ohrabruje lidere da nastave dijalog.

I SAD su pozvale na političku saradnju u Makedoniji i povratak opozicije u parlament, kao i na obezbjeđivanje prava na mirno okupljanje.

Generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland istakao je kako je u Makedoniji potrebno naći istinu prije nego što se krene dalje. Za to je predložio model iz Ukrajine, prenosi AlJazeera balkans.

"S vlastima u Makedoniji valja razmotriti kako međunarodne organizacije poput OEBS-a Savjeta Evrope mogu doprinijeti. Nakon revolucije u Ukrajini Savjet Evrope je uspostavio međunarodni savjetodavni odbor za nadgledanje istrage koju su sprovodile vlasti u Ukrajini i to je pomoglo u izgradnji povjerenja vezano uz tamošnje istrage. Ovo bi mogao biti jedan model, ali mislim da bi bilo dobro da se uključe i OEBS i Savjet Evrope ovaj put. Naravno, samo ako za to postoji interes vlasti i opozicije u zemlji", rekao je Jagland.

U međuvremenu, manje grupe od po nekoliko desetina osoba, provladinih i antivladinih demonstranata, kampuju ispred Sobranja, odnosno pred Vladom u Skoplju.

Bonus video: