Šešelj spreman da vrati orden ako će to doprinijeti pomirenju u SPC

Inicijativu za smjenu episkopa Filareta, kako je rekao, pokrenula je ambasada SAD, a jedan od razloga je i činjenica što je Filaret Šešelja odlikovao ordenom Bijelog anđela
1 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.05.2015. 11:08h

Srpska radikalna stranka apelovala je danas na Srpsku pravoslavnu crkvu, patrijarha Irineja i episkope, da ne dozvole raskol u crkvi i povuku odluke o smjeni dvojice episkopa, Filareta i Georgija.

"SRS još jednom apeluje na srpske arhijereje da riješe probleme u duhu bratske pobožnosti i odanosti srpskom narodu. Oni to mogu, a ko ne bude spreman pokazuje da je već instrumentalizovan od srpskih neprijatelja", rekao je lider radikala Vojislav Šešelj na vanrednoj konferenciji za novinare.

Inicijativu za smjenu episkopa Filareta, kako je rekao, pokrenula je ambasada SAD, a jedan od razloga je i činjenica što je Filaret Šešelja odlikovao ordenom Bijelog anđela.

Šešelj smatra da SPC ne smije da dozvoli raskol i da treba da rješava crkvene probleme na osnovu Ustava SPC i kanona.

On je, kako kaže, spreman da vrati orden ako će to doprinijeti pomirenju u crkvi.

"Ako je to problem za druge episkope, ja sam spreman da ga vratim, ako će to doprinijeti pomirenju u crkvi", rekao je Šešelj smatrajući da najveća vjerska zajednica mora ostati jedinstvena u borbi za interese srpskog naroda.

"Svako služenje američkim interesima i izvršavanje naloga ambasade SAD ima katatstrofalne efekte i mi nastojimo to da izbjegnemo", rekao je Šešelj.

Bonus video: