Makedonija podijeljena u dva tabora

Ko će pobijediti i šta će to značiti za Makedoniju pokazaće vrijeme, a za sada je izvjesno da se rasplet neće dogoditi bez podrške i posredništva Evropske unije i međunarodne zajednice u cjelini
69 pregleda 12 komentar(a)
Skoplje miting, Foto: Beta/AP
Skoplje miting, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.05.2015. 10:53h

Lideri dvije najveće partije iz vlasti i opozicije, VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i SDSM-a Zoran Zaev, u Strazburu danas razgovaraju sa predstavnicima EU o prevazilaženju političke krize u Makedoniji, a njihovi aktivisti rezultate tog susreta očekuju u dva tabora - ispred zgrada Sobranja i vlade.

Antivladin protest u subotu ispred zgrade vlade, koji je inicirala SDSM, a učestvlovalo još 14 stranaka među kojima i nekoliko manjih albanskih, i udruženja i sinoćnji miting podrške vladi i premijeru Nikoli Gruevskom ispred Sobranja slika su podijeljene Makedonije.

Opozicija je održala obećanje i na poziv Zaeva grupa aktivsta od subote popodne "kampuje" ispred vlade gdje će, kako tvrde, ostati sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

Poslije sinoćnjeg provladinog mitinga, ispred Sobranja je takođe ostala grupa aktivista VMRO-DPMNE i oni tvrde da su tu da bi "sačuvali demokratiju", te da će tu i ostati sve dok opozicija ne odustane od zahtjeva da Gruevski podnese ostavku.

Ko će pobijediti i šta će to značiti za Makedoniju pokazaće vrijeme, a za sada je izvjesno da se rasplet neće dogoditi bez podrške i posredništva Evropske unije i međunarodne zajednice u cjelini.

Tako su se nakon dva neuspješna sastanka u Skoplju, Gruevski i Zaev danas našli u Strazburu gdje će razgovarati sa "trojkom" evroparlamentaraca i komesarom sa proširenje i susjedstvo Johanesom Hanom.

Da je Makedonija značajna za EU pokazuje činjenica da su šefovi diplomatija država članica temu političke krize u toj državi stavili juče na dnevni red u Briselu iako to nije bilo predviđeno.

Formalnih zaključaka zato nema, ali poruka je jasna: "Evropska unija pažljivo prati situaciju u Makedoniji i ohrabruje političke vođe da nastave dijalog uprkos činjenici da dva sastanka predstavnika četiri vodeće stranke nisu urodili plodom".

Portparolka Evropke komisije Maja Kocijančič rekla je da je značajno da na protestima opozicione partije SDSM nije bilo incidenata.

"EU pažljivo prati situaciju u Makedoniji, uključujući jučerašnje proteste u Skoplju. Važno je da ljudi mogu slobodno da izraze svoje mišljenje. Juče, to je učinjeno na miran način. EU ističe značaj konstruktivnog dijaloga između političkih lidera, kao što je to bio slučaj na sastanku u četvrtak, i sa kojeg je proistekla jednoglasna podrška demokratskim vrijednostima. Mi ohrabrujemo vođe da nastave putem takvog dijaloga", poručila je Kocijančić, prenijela je agencija MIA.

Politička kriza u Makedoniji traje od prošlih izbora, a intenzivirana je "aferom prisluškivanje", koju je polovinom februara ove godine pokrenuo Zaev s ciljem da kompromituje Gruevskog kao čovjeka koji je umiješan u kriminal i korupciju.

Situaciju su dodatno usložnili oružani sukobi u Kumanovu 9. maja, kada je poginulo osam policajaca i 10 terorista, a više njih je ranjeno odnosno privedeno. Tome je prethodila okupacija karaule Gošince.

Međunarodna zajednica od vlasti traži serioznu transparentnu istragu o tim događajima, a zapadni mediji u komentarima o političkoj situaciji žestoko kritikuju Gruevskog.

"Kada je stupao na funkciju, Gruevski je slavljen kao čovjek promjene koji će privatizovati privredu u državi, učiniti je zanimljivom na svjetskom tržištu i povesti je u pravcu NATO i EU. Poslije svega, on se i dalje pokazuje za nekog ko se žrtvuje za svoj narod”, navodi Zidojče cajtung.

List navodi da bi EU trebalo da obustavi novac za projekte u Makedoniji, kao i da pokrene potpuno međunarodno rasvjetljavanje svih optužbi iznijetih u slučaju prisluškivanja do, kako se navodi, pokolja u Kumanovu.

Za ostavku premijera i formiranje prelazne vlade do novih izbora navija i britanski BBC, koji je antivladin miting nazvao uspješnim.

"Na ulice su izašli stari i mladi, muškarci i žene. Albanski orao vijorio se pored makedonskog sunca", prenio je BBC.

Gruevski i Zajev su mitinge iskoristili za još jednu razmjenu optužbi.

Zaev je Gruevskog nazvao "kukavicom" zbog načina na koji se obračunava sa neistomišljenicima, i "lopovom" jer je pokrao izbore.

Poručivši "Nikola - odlazi", Zaev je rekao da će Makedonija biti zajednička multietnička država svih naroda koji u njoj žive.

Rekao je i da od međunarodne zajednice očekuje pomoć tako što će se ona više angažovati u mirnom rješavanju političke krize u Makedoniji.

S druge strane, Gruevski je poručio da neće odstupiti i da neće dozvoliti da "mračne snage pobijede".

Zaevu je poručio da je skup podrške vladi najbolji dokaz da nije uspio da sruši vlast "montiranim snimcima i terorističkim bandama".

Gruevski je priznao da je tokom devet godina vlasti griješio, ali i upozorio da Makedonija ne može da ima Zaeva za premijera jer su ga vrbovale tajne službe kojima se stavio na raspolaganje.

Bonus video: