Skoplje: Pristalice Nikole Gruevskog od sinoć kampuju ispred parlamenta

"Sobranje je simbol državnosti Makedonije, ostaćemo koliko je potrebno, sve dok se ne odbaci u cjelosti ovo ugrožavanje državnih i nacionalnih interesa od strane opozicije“, izjavilo je jedan od učesnika improvizovanog kampa pristalica Nikole Gruevskog
10 komentar(a)
Skoplje miting, Foto: Reuters
Skoplje miting, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2015. 08:22h

Grupa od nekoliko stotina građana ostala je tokom noći, nakon završetka skupa "Makedonija je snažna" u organizaciji vladajuće VMRO DPMNE, da kampuje ispred makedonskog parlamenta - Sobranja gdje je protest održan, u znak podrške premijeru Nikoli Gruevskom, od koga opozicija traži ostavku.

Kako prenosi provladin internet portal Kurir.mk, učesnici ovog protesta se nisu izjasnili kao pripadnici VMRO DPMNE, čiji je lider Nikola Gruevski, već kao "pripadnici nevladinih organizacija koji skupu "Makedonija je snažna" daju podršku" a ispred Sobranja, gdje su postavljeni šatori, planirano je svakodnevno prisustvo najmanje 500 do 600 lica.

"Sobranje je simbol državnosti Makedonije, ostaćemo koliko je potrebno, sve dok se ne odbaci u cjelosti ovo ugrožavanje državnih i nacionalnih interesa od strane opozicije“, izjavilo je jedan od učesnika improvizovanog kampa pristalica Nikole Gruevskog, koji je dodao da će "najverovatnije ostati u improvizovanom kampu i narednih dana".

Nekoliko stotina metara od kampa ispred Sobranja u kojem su pristalice Gruevskog, od nedjelje se nalazi, samo ispred zgrade Vlade Makedonije, improvizovani kamp pristalica opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) čiji lider Zoran Zaev traži ostavku Nikole Gruevskog, formiranje prelazne Vlade i prijevremene parlamentarne izbore.

Improvizovani kamp SDSM-a, u kojem je i tokom noći prisutno 500 do 600 ljudi koji spavaju u šatorima i vrećama za spavanje, ostaće na tom mjestu, kako je najavljeno, sve do ostavke premijera Nikole Gruevskog.

U nedjelju je ispred zgrade Vlade Makedonije održan veliki protest u organizaciji SDSM, sa koga je zatražena neopoziva ostavka Gruevskog. Njemu je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana, i od kada se na istom mjestu svakodnevno nastavljaju protesti a dio demonstranata i kampuje ispred Vlade.

Kao kontraprotest u ponedeljak je održan skup podrške Gruevskom ispred zgrade makedonskog parlamenta, kome je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi, i sa koga je Gruevski poručio da nema nameru da podnese ostavku.

U cilju nalaženja izlaza iz političke i institucionalne krize u Makedoniji lideri vladajuće VMRO DPMNE, Nikola Gruevski, i opozicione SDSM, Zoran Zaev, razgovaraće danas u Strazburu sa evroposlanicima Ričardom Hovitom, Ivom Vajglom i Eduardom Kukanom, koji su prethodnih mjeseci imali sastanke sa delegacijama ovih stranaka. Ti sastanci su se završili bez pomaka u pregovorima.

U toku današnjeg dana predviđeno je da se Gruevski i Zaev u Strazburu sretnu i sa evropskim komesarom za pregovore za proširenje Johanesom Kanom.

Bonus video: