POSLIJE REHABILITACIJE DRŽAVE MIHAILOVIĆA

Čanak: Hitno smijeniti Tomislava Nikolića

"Kako drugačije tumačiti činjenicu da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov koju je predsjednik države odlikovao na Dan državnosti prije tri mejseca, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Miloševića i mračnih devedesetih", upitao je Čanak
99 pregleda 11 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: Beta
Nenad Čanak, Foto: Beta
Ažurirano: 17.05.2015. 16:47h

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak smatra da je rehabilitacija vođe četničkog pokreta Dragoslava Mihailovića udar na evropske integracije i stabilnost države i regiona, i da zato predsjednik Srbije Tomislav Nikolić treba da bude smjenjen.

"Zasluga za ovo prekrajanje istorijskih činjenica, relativizaciju antifašističke borbe i podjele koje nastaju i koje će nastati u zemlji i regionu, nedvosmisleno pripada NikolićTomislavu, jer je insitut predsjednika Srbije, predsjednika svih građana, zloupotrijebljen za pritisak na pravosuđe", naveo je Čanak u stranačkom saopštenju.

Čanak je istakao da "rehabilitacija Draže Mihailovića apsolutno predstavlja jedan od najtežih udara evropskim integracijama, kao i stabilnosti zemlje i regiona u proteklih desetak godina.

Čanak je podsjetio da su među predlagačima rehabilitacije bili profesor Smilja Avramov i savjetnik predsjednika Oliver Antić.

"Kako drugačije tumačiti činjenicu da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov koju je predsjednik države odlikovao na Dan državnosti prije tri mejseca, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Miloševića i mračnih devedesetih", upitao je Čanak.

Prema njegoivim riječima, još gore od toga je i činjenicu da je punomoćnik predlagača rehabilitacije savjetnik predsjednika Srbije, dodaje se u saopstenju.

On je napomenuo i da je "kada se tome doda najnoviji skandal u kojem predsjednik svih građana aludira na nacionalnu pripadnost pojedinih novinara, više nego jasno da bi Nikolić morao hitno biti smijenjen sa mjesta predsjednika Republike, jer će šteta koju nanosi Srbiji daleko nadživjeti njegov mandat".

Čanak je rekao i da je rehabilitacija Mihailovića logičan uvod "u rehabilitaciju onih sa kojima je Mihailović sarađivao - Adolfa Hitlera, Ante Pavelića i drugih".

"Sasvim je sigurno da to nije samo rehabilitacija četničkog komandanta generala Mihailovića, nego je u pitanju rehabilitacija jednog čitavog načina razmišljanja koji je doveo do užasnih pokolja po Sandžaku i istočnoj Bosni", naveo je Čanak.

On je ukazao i da "pored toga što je po srijedi rehabilitacija poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata, to je i rehabilitacija logike i koncepta koji je doveo do ratova devedesetih" godina prošlog vijeka.

"To je rehabilitacija ideologije etnički čiste Velike Srbije i korak ka rehabilitaciji zločinaca odgovornih za Srebrenicu i prije nego što su osuđeni", istakao je lider LSV, navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas