Marfi: Skoplje podsjetnik da se mir na Balkanu ne može uzeti zdravo za gotovo

Šokantna otkrića u posljednjih nekoliko nedjelja, prema Marfijevom mišljenju, ukazuju na potrebu za sveobuhvatnim promjenama u načinu na koji vlada u Skoplju funkcioniše
0 komentar(a)
Kris Marfi, Foto: Savo Prelević
Kris Marfi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2015. 15:29h

Politička kriza u Makedoniji je podsjetnik da Sjedinjene Države ne mogu uzeti mir i stabilnost na Balkanu zdravo za gotovo, ocijenio je danas američki senator Kris Marfi, član senatskog Odbora za spoljne odnose.

Pred današnje proteste, Marfi je pozvao sve strane da se suzdrže od nasilja.

Šokantna otkrića u posljednjih nekoliko nedjelja, prema Marfijevom mišljenju, ukazuju na potrebu za sveobuhvatnim promjenama u načinu na koji vlada u Skoplju funkcioniše.

“Šire institucionalne promjene su potrebne za potree borbe protiv korupcije, jačanja integriteta izbornog sistema, promovisanja sudske nezavisnosti i zaštite slobode govora i slobode medija. Vlada mora odmah da preduzme korake kako bi se osigurala odgovornost za zločine koji se navode u snimcima (prisluškivanih razgovora), uključujući punu saradnju sa skupštinskim odborom koji će sprovesti istragu o tome, a biće uskoro formiran,” poručuje Marfi, dodavši da se problem mora riješiti i putem dijaloga i saradnje sa opozicijom i civilnim društvom.

Senator se osvrnuo i na nasilje iz Kumanova, kada je stradalo osam policajaca i najmanje 10 terorista.

“Osuđujem postupke bilo kakvih oružanih grupa ili partija koje će destabilizovati Balkan putem nasilja. Izražavam najdublje saučešće porodicama policajaca koji su poginuli u Kumanovu i nedužnih građana koji su bili pogođeni nedavnim nasiljem”, navodi se u saopštenju Marfija.

“U međuvremenu, neuspjeh da se u potpunosti sprovede Ohridski sporazum i da obezbijedi fer tretman za manjinske zajednice rizikuje da ovi incidentibudu iskorišteni za pokretanje podjela unutar Makedonije i okolnih zemalja”.

Etnička harmonija i demokratska stabilnost su od suštinskog značaja za evro-atlantske budućnost Makedonije, smatra Marfi.

“Evropska unija i Sjedinjene Države moraju da urade svoj dio posla da obezbijede realan put za napredak za Makedoniju. U odsustvu takvih podsticaja, napredak Makedonije će nastaviti da se pogoršava na račun regionalne stabilnosti u jugoistočnoj Evrop,” zaključio je Marfi.

Bonus video: