Makedonija možda ostane i bez prava na početak pregovora sa EU

"Mislimo da preporuke treba posmatrati u kontekstu koji nije povezan samo sa unutrašnjim događanjima u ovoj zemlji već u kontekstu onoga što se dešava na Balkanu i što bi moglo da se desi ukoliko preporuka bude povučena”, rekao je Bajer
0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 14:08h

Neke zemlje članice EU će, ukoliko se ne popravi političko stanje, tražiti da se Makedoniji oduzme preporuka za početak pregovora za članstvo, izjavio je austrijski ambasador u Skoplju Tomas Mihael Bajer.

Upitan kakve su šanse da Makedonija izgubi preporuku za pregovore sa EU u oktobru, Bajer je rekao da šanse za to definitivno postoje.

“Mogu da kažem za znamo da će neke zemlje članice u Briselu zatražiti takav odgovor ukoliko se politička situacija ne popravi”, rekao je Bajer u intervju za Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Istakao je da Austrija protiv oduzimanja preporuka za pregovore jer smatra da je riječ o kontinuitetu, da u Makedoniji dugo traje nešto što ne treba da bude prekinuto pošto će, ako se preporuka jednom oduzme, biti jako teško da se ponovo vrati.

“To će donijeti mnogo opasnosti samoj Evropskoj uniji jer ćemo se suočiti sa situacijom kakvu do sada nismo imali a to bi moglo da donese opasnost i zabrinutošt po stabilnost regiona. Mislimo da preporuke treba posmatrati u kontekstu koji nije povezan samo sa unutrašnjim događanjima u ovoj zemlji već u kontekstu onoga što se dešava na Balkanu i što bi moglo da se desi ukoliko preporuka bude povučena”, rekao je Bajer.

Austrijski diplomata, međutim, smatra da s obzirom na to da se radi o vrlo širokom obimu događanja koje treba vrlo pažljivo razmatrati, za Beč bi, kako kaže, bilo daleko lakše ukoliko bi od makedonske strane dobili nekakav odgovor, ili makar signal da postoji način za nekakvo približavanje stavova i prevazilaženja krize.

Bonus video: