Lavrov: Novi pozivi na Veliku Albaniju su poziv na krvoproliće na Balkanu

On je ocijenio da su napadi u Kumanovu dobro pripremljene terorističke akcije i ponovio veliku zabrinutost Moskve zbog situacije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini
57 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Lavrov, Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Sergej Lavrov, Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.05.2015. 12:44h

Rusija izražava veliku zabrinutost zbog poslJednjih događaja u Makedoniji, situacije na Kosovu koja ne uliva nikakav optimizam i ispoljavanja velikoalbanskih pretenzija, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Pozivamo EU da kroz svoje prisustvo na Balkanu obrati posebnu pažnju na te veoma uznemirujuće tendencije, posebno one koje se mogu podvući pod teroristički kontekst", rekao je Lavrov nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Izražavajući zabrinutost zbog novih poziva na Veliku Albaniju, Lavrov je rekao da je to "poziv na krvoproliće na Balkanu i da ne vjeruje da "iko od razumnih političara može da ostane ravnodušan prema tome".

On je ocijenio da su napadi u Kumanovu dobro pripremljene terorističke akcije i ponovio veliku zabrinutost Moskve zbog situacije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

EU, prema njegovim riječima, ne treba da zauzima kukavički stav da je riječ o pojedinačnoj epizodi.

"Ubijeđen sam da Brisel zna, ali da time pravdaju neefikasnost vlastitih napora", istakao je Lavrov.

On je ponovio da je i ovdje možda riječ o mentalitetu konfrontacije, ali je napomenuo da se i ima utisak da se i to dešava u kontekstu odbijanja Makedonije da uvede sankcije Rusiji i spremnosti Skoplja da učestvuje u projektu Turski tok.

"Ne možemo da izbjegnemo osjećaj da postoji neka veza", naglasio je Lavrov.

On je prenio zabrinutost Moskve zbog aktivnosti ekstremista Islamske države na Kosovu i nekim djelovima Bosne i Hercegovine.

"Islamska država pokazuje svoju aktivnost u ovom regionu", rekao je Lavrov dodavši da Islamska država nastavlja da regrutuje mlade ljude za učešće u njihovim terorističkim aktivnostima.

Dačić je rekao da ideja o albanskom ujedinjenju na Balkanu nije naišla na značajniju osudu Brisela i Vašingtona, što za posljedicu ima, kako je naveo, političke, ali i neke druge aktivnosti, poput onih u Makedoniji.

"Ne smiju da postoje dvostruki standardi. Srbiju ne interesuje ko će da vlada u Makedoniji, nas interesuje politička stabilnost i bezbjednost jer je ona od značaja za čitav region", rekao je Dačić.

Politika velikoalbanskog nacionalizma mora, kako je istakao, da naiđe na oštru osudu, a ne na blaga saopštenja koja pozivaju na dogovor dvije strane.

"Nema sa teroristima dvije strane, ali to treba neko jasno da kaže. Oni ili ne shvataju ozbiljno Albance ili ih tolerišu", rekao je Dačić.

Bonus video: