Antić: Draža i Hitler ne mogu u isti rang. Ercegovac: Posipanje soli po ranama

"Mihailović nije imao fer suđenje, jer nije postojalo pravo na žalbu", kazao je u Jutarnjem programu TV Pink Oliver Antić, koji je savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu
165 pregleda 9 komentar(a)
Draža Mihailović, Foto: Reuters
Draža Mihailović, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 08:02h

Odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića predstavlja osnov za pomirenje u regionu, izjavio je danas Oliver Antić, jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Mihailovića.

Antić je rekao da je "pod Dražinim zastavama" bilo 10.000 Hrvata, 8.000 muslimana i 6.000 Slovenaca i da je ta odluka očekivana, jer je prije 11 godina donijet zakon kojim je izjednačen pokret, na čijem čelu je bio Mihailović, sa partizanskim i utvrđeno da je antifašistički.

"Mihailović nije imao fer suđenje, jer nije postojalo pravo na žalbu", kazao je u Jutarnjem programu TV Pink Antić, koji je savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Antić je rekao da je "nedopustivo Hitlera i Dražu staviti u isti rang", da nije sporno da je među četnicima bilo "baraba i ubica", ali da to nema veze sa Mihailovićem koji je prvi podigao ustanak i bio prvi gerilac u Evropi.

Antić je naveo da su, sa druge strane, partizani poslije rata likvidirali 416 đaka i studenata, 2.892 žene domaćice, 72 novinara, 857 trgovaca i kafedžija, 345 učitelja i 77 glumaca i umjetnika.

Predsjednik beogradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac je u istoj emisiji rekao da je postojao "pritisak vlasti na sudstvo" i da se ta boračka organizacija nikada neće složiti sa ovom presudom.

Ercegovac je ocijenio da odluka o rehabilitaciji Mihailovića predstavlja "posipanje soli po ranama", da ova presuda ništa neće donijeti dobro ni Srbiji ni okruženju u trenutku kada se žele što bolje odnosi sa zemljama koje su neposredni susjedi i da će samo produbiti jaz.

"Ovo je sramna presuda i poništavanje svega što je Srbija učinila u borbi protiv fašizma na čemu joj priznanje odaju širom svijeta", rekao je Ercegovac, ukazujući da je suđenje Mihailoviću bilo javno.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je juče komandanta čtničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu i Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta 1946. godine.

DS: Podjela inače podijeljenog srpskog društva

Demokratska stranka saopštila je danas da će rehabilitacija Draže Mihailovića duboko podijeliti srpsko društvo.

"Jučerašnja odluka o ukidanju presude duboko će podijeliti i inače podijeljeno društvo u kom se političke razlike pretvaraju u borbu na život i smrt, a nasilje zbog političkih razlika postaje naša svakodnevnica", saopštila je DS.

Ta stranka ocjenjuje da činjenica da je Mihailović rehabilitovan samo logična posljedica činjenice da je "četnički vojvoda Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije".

"DS je nastala da bi se suprotstavila komunističkom jednoumlju, samovolji vlastodržača i ukidanju ljudskih prava i sloboda, a od svog nastanka baštini istinske antifašističke vrijednosti. Zbog toga smatramo da će jučerašnja odluka o ukidanju presude duboko podijeliti i inače podeljeno društvo", navodi se u saopštenju.

Bonus video: