Zaev: Gruevski da se ne krije iza ostavki saradnika

Zaev je rekao da vlast nema legitimitet i da se "u uslovima duboke političke krize ne smiju birati novi ministri"
1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.05.2015. 17:34h

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas makedonskog premijera Nikolu Gruevskog "da se ne krije iza ostavki svojih najbližih saradnika i da sam podnese ostavku".

U vrijeme dok je Vlada Makedonije birala nove ministre unutrašnjih poslova, i saobraćaja i veza, umjesto Gordane Jankuloske i Mileta Janakieskog, koji su sinoć podnijeli ostavke, Zaev je objavio nove prisluškivane razgovore optužujući Vladu za "korupciju, ucjene i kriminal".

Zaev je rekao da vlast nema legitimitet i da se "u uslovima duboke političke krize ne smiju birati novi ministri".

Na sjednici Sobranja kojoj nijesu prisustvovali poslanici SDSM, koji od aprila prošle godine ne učestvuju u radu parlamenta, za novog ministra unutrašnjih poslova izabran je Mitko Čavkov, dok je novi ministar saobraćaja i veza Makedonije Vlado Misajlovski.

Zaev je optužio vladajuću koaliciju VMRO DPMNE i albansku Demokratsku uniju za integraciju (DUI) za "reketiranje firmi koje dobijaju poslove na prethodno namještenim tenderima poslije čega ogromne sume novca završavaju kod VMRO DPMNE" i dodao da "dio tih firmi, preko fiktivnih faktura, plaća oglase VMRO DPMNE u provladinim medijima za vrijeme izbora".

"Iza svakog skandala u Makedoniji stoji Nikola Gruevski koji diktira sve i bez njegovog znanja i odobrenja ne može da prođe ništa. Saradnici Gruevskog sve što su radili, radili su s njegovim znanjem ili po njegovom direktnom nalogu. Zato ostavke moraju da se nastave. Umjesto ostavki saradnika, u pokušaju da se spasi Gruevski, potrebna je ostavka i konačan odlazak Nikole Gruevskog", kazao je Zaev.

Opoziciona SDSM najavila za 17. maj u Skoplju miran protestni miting "koji se neće završiti dok Vlada ne podnese ostavke".

U Skoplju i drugim gradovima danima traju protesti koje zvanično ni jedna partija ne organizuje, ali se pretpostavlja da su organizatori bliski vlasti ili opoziciji.

Protesti se nijesu prekidali ni tokom oružanog sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja, kada su bili manjeg obima, dok su od sinoć počeli masovni protestni marševi građana u više makedonskih gradova, pod motom "Hvala heroji" što je upućeno pripadnicima bezbjednosnih snaga koje su se sukobile s oružanom grupom u Kumanovu.

Jesu li se mogli spriječiti događaji u Kumanovu?

Zaev je danas otvorio ponovo pitanje da li su makedonske bezbjednosne službe mogle da spriječe oružani sukob i gubitak života u Kumanovu, ako postoje dokazi još iz 2013. da je vlast pratila aktivnosti terorističkih grupa.

Zaev, koji je dans objavio 31. "medijsku bombu" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", rekao je na konferenciji za novinare da je on takav dokument dobio 13. septembra 2013. koji se upravo odnosio na komandante Nato i Begu, dvojicu vođa terorističke grupe koja je bila u sukobu sa policijom u Kumanovu.

Lider SDSM-a je objasnio da nezakonito prisluškivani razgovori, koje je ta stranka počela da objavljuje polovinom februara, nemaju veze sa tim pisanim dokumentom.

"To su pisani dokumenti koje najvjerovatnije svaka opozicija na svijetu dobija kako bi mogla da koriguje bezbjednosne službe u pravom trenutku, a svaki put kada sam ih dobijao bio sam srećan što naše stručne bezbjednosne grupe imaju pod kontrolom i prate ovakve terorističke grupe koje haraju po terenu", rekao je Zaev.

Nije važno da li su bili praćeni osam mjeseci ili godinu i osam mjeseci, rekao je Zaev i dodao da čak i da su praćeni samo osam mjeseci to otvara pitanje:

"Da li je ranije moglo nešto da se uradi kako bi bili sačuvani svi ovi životi".

Inače, 31. "medijska bomba" odnosila se na, kako je rekao, biznis koalicionim interesima VMRO-DPMNE premijera Gruevskog i partije Albanaca DUI Alija Ahmetija.

Vraćamo se u Sobranje kad Gruevski podnese ostavku

Upitan da li će se SDSM vratiti u Sobranje, što je od te stranke, kako su preneli makedonski mediji, tražila i "ambasadorska šestorka", Zaev je rekao da će se to dogoditi tek poslije ostavke Gruevskog.

"Vratićemo se u parlament samo poslije ostavke Nikole Gruevskog radi definisanja koraka za formiranje prelazne vlade. Samo sa njegovim odlaskom stvari mogu da se vrate u normalu", izričit je Zaev.

Iako je Zaev rekao da su pregovori vlasti i opozicije, uz posredovanje EU, u Briselu prekinuti prije nekoliko nedjelja i da od toga nema ništa, posljednji događaji su izgleda primorali "četvorku" da sjutra sjednu i razgovaraju.

Makedonski mediji su javili da će sjutra biti održan sastanak lidera VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA, odnosno Gruevskog, Zaeva, Ali Ahmetija i Menduha Tačija.

Predlog da se taj sastanak održi u koordinaciji sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, odbacila je Ahmetijeva Demokratska unija za integracije.

Ahmeti, naime, ne priznaje izbor Ivanova.

Od ovog susreta se očekuje da bude kompromisno rješenje za otvaranje dijaloga za rješavanje političke krize u Makedoniji.

Meta 31. "medijske bombe" bio je ponovo premijer Gruevski, a Zaev kaže ostavke ministara za unutrašnje poslove i transport Gordane Jankulovske i Mileta Janakieskog kao i direktora DBK Saše Mijalkova nijesu krajnji cilj već da je krajnji cilj vraćanje demokratije i slobode.

Očekuje, rekao je, i ostavke iz redova DUI, manje članice vladajuće koalicije.

Ostavke ministara su korak do kraja Gruevskog

Poslije ostavki dva ministra, Zaaev je na svom fejsbuk profilu napisao:

"Sve što smo govorili se potvrdilo, ovo je dokaz i za prisluškivanje i za autentičnost razgovora. Ovo je dokaz za sadržinu razgovora koji potvrđuju sve nezakonitosti i kriminalne radnje Nikole Gruevskog i vrha vlasti", rekao je Zaev.

Ipak, dodao je, nije vrijeme za trijumf.

"Ostavke Gordane Jankulovske, Mileta Janakieskog i Sašo Mijalkova nisu naš krajnji cilj. Ovo je samo korak do kraja Nikole Gruevskog", napisao je Zaev.

Inače, za danas u 18 sati je najavlje novi građanski protest ispred zgrade vlade poslije čega će se demonstranti uputiti pred Osnovni sud u Skoplju, a protest će završiti ispred Sobranja.

Portesti su počeli 5. maja zbog prikrivanja ubistva Martina Neškoskog, protiv policijske brutalnosti i za obnavljanje istrage o saobraćajnoj neseći u kojoj je poginuo osnivač i urednik Fokusa, poznati makedonski novinar Nikola Mladenov, počinju da se šire duž Makedonije, objavili su makedonski mediji

Bonus video: