Dačić: Srbija uz EU, osim sankcija Rusiji

Dačić je ponovio stav da je članstvo u EU ključni prioritet Srbije što potvrđuje i činjenica da je Srbija sedma u Evropi a prva na Bkanu po učešću u misijama EU
52 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 13.05.2015. 09:29h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da se Srbija, kada je riječ o usklađivanju spoljne politike sa politikom EU, pridružuje svemu osim sankcijama prema Rusiji.

Obraćajući se učesnicima konferencije "Zajednička spoljna i bezbjednosna politika EU i pristupanje Srbije", Dačić je ukazao da se pitanje usaglašavanja spoljne i bezbjednosne politike često svodi na pitanje sankcija prema Rusiji, a da je poglavlje 31 (spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika) mnogo složenije.

"Srbija se obavezala na postepeno usklađivanje spoljne politike sa EU i ona će u skladu sa svojim obavezama to i učiniti do momenta pristupanja Uniji. Do tog trenutka povećavaćemo stepen usklađivanja u skladu sa svojim interesima", rekao je Dačić, podsjetivši da je Srbija prethodnih godina imala 97 odsto usklađenosti.

Šef diplomatije je rekao da je taj procenat opao u godini kada je izbila kriza u Ukrajini i kada se Srbija ne izjašnjava o mjerama prema Rusiji. "Mi smo u proteklim godinama podržavali gotovo sve odluke EU", dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, procjena Srbije da ostane neutralna je bila dobra.

Pozicija predsjedavjućeg OEBS omogućava da se razgovara sa svim stranama, dodao je on.

Govoreći o poglavlju 31, Dačić je rekao da je završen skrining i da se sada čeka izvještaj Evropske službe za spoljne poslove o tome.

Dačić je rekao i da Srbija želi da bude značajan faktor regionane stabilnosti i radi na unaprjeđenju saradnje na tom planu.

Osvrnuvši se na nedavne događaje u Kumanovu, Dačić je rekao da su oni pokazali da je neohodno da sve zemlje sarađuju.

Dačić je ponovio stav da je članstvo u EU ključni prioritet Srbije što potvrđuje i činjenica da je Srbija sedma u Evropi a prva na Bkanu po učešću u misijama EU.

Bonus video: