Dodik: BiH nije problem uz dejtonsko uređenje

RS ima sve atribute države, samo nema "stolicu u UN i međunarodno priznanje", ali to ne znači da ne treba da teži tome, rekao je Dodik i naglasio da se mora braniti pravo naroda RS da odlučuje o svojoj sudbini
4 komentar(a)
dodik, Foto: Betaphoto
dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.05.2015. 13:55h

BiH može da funkcioniše ukoliko se prihvata dejtonsko ustavno uređenje i "kao takva nije problem za RS", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Naveo je da je RS opredijeljena za trajni mir ali da joj se ne mogu nametati rješenja bez dogovora svih strana u BiH te da neće prihvatiti nikakve pritiske i nametnute odluke visokih predstavnika.

Dodik je ocijenio da je aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko "isprazni faktor koji u BiH pokušava da očuva jednostrani pristup" i pozvao ga da odgovori zašto se RS ne vraćaju otete nadležnosti, prenosi Fena.

RS ima sve atribute države, samo nema "stolicu u UN i međunarodno priznanje", ali to ne znači da ne treba da teži tome, rekao je Dodik i naglasio da se mora braniti pravo naroda RS da odlučuje o svojoj sudbini.

Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazao je i da ta stranka ostaje pri deklaraciji o samostalnosti RS 2018.godine, ako se Srpskoj ne vrate dejtonska ovlašćenja.

Istakao je da je to politički dokument, kojim se poziva na političke procese, a ne na neku oružanu ili nasilnu borbu.

"Nigdje o tome nema nijedne riječi", naglasio je on u izjavi novinarima poslije svečanosti u Kasarni "Kozara" u Banjaluci povodom dana Vojske RS.

Inače, predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću danas je počelo obilježavanje Dana vojske Republike Srpske i Dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Bonus video: