OEBS: Ne oživljavati stare podjele u Makedoniji

Kanerva je pozvao političare da riješe krizu koja parališe zemlju
0 komentar(a)
OEBS, OSCE, Foto: Facebook
OEBS, OSCE, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.05.2015. 17:32h

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva pozvao je sve političare i građane u Makedoniji da zajedno rade na promovisanju bezbjednosti i dijaloga.

Osim toga, on je upozorio da se ne smije dozvoliti starim etničkim podjelama da ponovo ožive u vrijeme političkih previranja.

Kako je saopštio OEBS, Kanerva je u ime parlamentarne skupštine OEBS uputio saučešće porodicama i prijateljima žrtava i pozvao na sprovođenje neposredne i kredibilne istrage povodom nedavnih napada u toj zemlji.

"Ključno je da se svi sektori društva usredsrijede na promovisanje mira, saradnje i zaštite od bilo kakvih pokušaja da se ponovo vrate stare etničke podjele, čije postojanje se protivi bezbjednosti nacije i njenom napretku", rekao je Kanerva.

Predsjednik Parlamentarne skupštine podvukao je da politička kriza u Makedoniji mora da bude riješena što je prije moguće putem institucija i na osnovu demokratskih principa u cilju obezbjeđivanja bezbjednosti u, kako je rekao, kritična vremena i pozvao političare da riješe krizu koja parališe zemlju.

"Oni se moraju osloniti na državne institucije, koje se rukovode vladavinom prava, kako bi prevazišli sadašnju situaciju. Neuspjeh u tome predstavlja prijetnju ne samo za stabilnost i bezbejdnost zemlje već i za region. Takođe, susjedi Makedonije, moraju se sada ponašati u skladu sa posebnom odgovornošću koju imaju u promovisanju stabilnosti", dodao je Kanerva.

Predsjednik Parlamentarne skupštine pozvao je političke lidere u Skoplju da u potpunosti prihvate podršku OEBS-a i međunarodne zajednice u ovom trenutku .

Bonus video: