Pogoršanje stanja u Grčkoj utiče na balkanske zemlje

Izveštaj MMF-a je, takođe, ukazao da bi trgovinske transakcije Grčke i zemalja u jugoistočnoj Evropi mogle biti ugrožene u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova u Grčkoj
53 pregleda 0 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2015. 14:41h

Svako potencijalno pogoršanje uslova u Grčkoj uticaće na balkanske zemlje, u kojima filijale grčkih banaka čine značajan dio bankarskog sistema, navodi se u proljećnom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Prilikom predstavljanja izvještaja u Briselu, zamjenik direktora istraživačkog odjeljenja MMF-a za region centralne i istočne Evrope, Jerg Decressin, naveo je da je situacija u Evropskoj uniji sada dosta drugačija nego prije četiri godine, zbog čega je znatno smanjen rizik od širenja virusa.

Podružnice grčkih banaka čine između 14 i 22 odsto bankarskog sistema Bugarske, Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije, dok pokrivenost kredita depozitima iznosi 100 odsto ili više, uprkos značajnom smanjenju u posljednjih nekoliko godina zbog niže tražnje za kreditima i manjoj finansijskoj zavisnošću filijala od majke-banke.

"To znači da će u slučaju pogoršanja uslova u Grčkoj, te filijale imati veću potrebu za likvidnošću, zbog čega bankarski nadzorni mehanizmi u balkanskim zemljama pomno prate razvoj situacije", rekao je Decressin, prenosi Tanjug.

Osim toga, visok nivo nenaplativih zajmova u pojedinim podružnicama stvara dodatni rizik, dok bi finansijski sektor u tim zemljama mogao biti pogođen i manjkom povjerenja, odlivom depozita i potencijalnim monetarnim pritiskom, naročito u zemljama sa sistemima fiksnih kamatnih stopa, navodi se u izvještaju.

Izveštaj MMF-a je, takođe, ukazao da bi trgovinske transakcije Grčke i zemalja u jugoistočnoj Evropi mogle biti ugrožene u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova u Grčkoj.

Bonus video: