Han traži objektivnu istragu o tome šta se dogodilo u Kumanovu

Upitan da li zbog dramatičnih događaja nemjerava da posjeti Makedoniju, Han je odgovorio da to zasad ne planira, ali nije isključio da bi to uskoro moglo da se desi
2 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Beta/AP
Johanes Han, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.05.2015. 13:52h

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je danas da su svi u Evropskoj uniji zabrinuti zbog situacije u Makedoniji i ponovio poziv političkim akterima da zajednički prevladaju krizu.

"Svi smo veoma zabrinuti", rekao je Han novinarima u Briselu i zatražio da makedonske vlasti hitno sprovedu objektivnu, sveobuhvatnu i transparentnu istragu o tome šta se dogodilo u Kumanovu.

Prema zvaničnim izvještajima makedonskih vlasti, više od 20 ljudi, uključujući i osam policajaca, poginulo je u sukobu sa naoružanim teroristima sa Kosova.

Han je rekao da sukobi u Kumanovu ne bi smjeli da ometu napore za prevazilaženje političke krize u Makedoniji, koja je počela prije više mjeseci i dovela do blokade parlamenta i uličnih demonstracija u Skoplju.

"Svi zajedno treba da učine sve da spriječe eskalaciju i da se kriza riješi", rekao je komesar, prenose agencije.

Upitan da li zbog dramatičnih događaja nemjerava da posjeti Makedoniju, Han je odgovorio da to zasad ne planira, ali nije isključio da bi to uskoro moglo da se desi.

"U mom poslu treba biti fleksibilan", rekao je Han.

Bonus video: