Makedonija: Novi protesti u Skoplju

U prvom redu se nalaze građanski aktivisti koji su odštampali član 21 Ustava Makedonije, u kome se kaže da "građani imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje javnog protesta bez prethodne najave i bez posebne dozvole i da korišćenje ovog prava može da bude ograničeno sanmo u uslovima rata i vanrednog stanja"
0 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.05.2015. 18:08h

U Skoplju je počeo četvrti po redu protest protiv policijske brutalnosti, a demonstracije se večeras održavaju u još osam makedonskih gradova.

Osim u Skoplju, demonstracije se održavaju u Bitolju, Prilepu, Strumici, Kavadarcima, Kumanovu, Ohridu, Štipu i Svetom Nikoli.

Televizija Nova javlja da su demonstranti ponovo spriječeni da održe protest ispred zgrade Vlade gdje ih policijski kordon spriječava da se približe zgradi.

Za sada nema najava gdje i da li će se protest preseliti, kao juče kada su demonstranti riješili da se presele ispred zgrade makedonskog parlamenta.

U prvom redu se nalaze građanski aktivisti koji su odštampali član 21 Ustava Makedonije, u kome se kaže da "građani imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje javnog protesta bez prethodne najave i bez posebne dozvole i da korišćenje ovog prava može da bude ograničeno sanmo u uslovima rata i vanrednog stanja".

Zdravko Taleski iz pokreta "Solidarnost" je rekao da Vlada ponovo krši prava građana pošto ne dozvoljava protest pred tom istitucijom.

On je svim demonstrantima poručio "Vratićemo se" i zajedno sa svima krenuo prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Demonstranti skandiraju "Ostavka, ostavka", a nosili su i transparente na kojima je pisalo "Imate li vi mozga?"

Protest je miran i nema nikakvih znakova bilo kakvog nasilja.

Građani su započeli proteste u utorak uveče, nakon što je najuticajniji opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije objelodanio da je mladića Martina Neškovskog do smrti pretukao policajac na dužnosti.

Bonus video: