Han ne zamjera Nikoliću put u Moskvu

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je svoje mišljenje potkrijepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju
3 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Johanes Han, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Johanes Han, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.05.2015. 09:26h

Evropski komesar za susjedstvo nije zamjerio predsjedniku Srbije zbog odluke da povede gardiste Vojske Srbije na vojnu paradu povodom Dana pobjede u Moskvu.

"Razgovor predsjednika Tomislava Nikolića je bio odličan, iskren i konstruktivan. Johanes Han je, u suštini, govorio nešto što smo nedavno već čuli od njemačkog ministra spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajera, samo na drugi način. Dakle, namjera je da se u toku ove godine otvore poglavlja 23 i 24", istakli su sagovornici na Andrićevom vencu za "Danas".

Nikolićeva Služba za saradnju s medijima je poslije njegovog sastanka sa evropskim komesarom u četvrtak saopštila da je Han rekao da nije jednastavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi.

Kako se navodi u saopštenju, on je svoje mišljenje potkrijepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju.

Sagovornici "Danasa" napominju i da je Han istakao da se "uviđa i izuzetno uvažava ono što Srbija politički i privredno preduzima", odnosno da se posebno cijeni "to što smo stvorili novu, konstruktivnu atmosferu u regionu".

Tomislav Nikolić otputovao je u dvodnevnu posjetu Ruskoj Federaciji gdje će prisustvovati "Paradi pobjednika".

Parada u Moskvi se održava povodom obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom.

Na Paradi, kojoj će prisustvovati lideri iz tridesetak zemalja svijeta, učestvovaće i pripadnici Vojske Srbije.

Bonus video: