Zaev: Otvoriti nove istrage zbog ubistva Mladenova i slučaja "Monstrum"

Opisujući Mladenova kao neumornog borca za slobodu i kritičara svake vlasti, koji je mnogo zadužio Makedoniju, Zaev je na konferenciji za novinare u još jednoj "bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji" podsjetio da se u tom slučaju nije vodio krivični postupak niti je Tužilaštvo otvorilo istragu
84 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.05.2015. 16:16h

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas novu istragu u slučaju petostrukog ubistva na jezeru Smiljkovac i smrti Nikole Mladenova, novinara i glavnog urednika časopis Fokus, koji je poginuo u, kako se tvrdilo, saobraćajnoj nesreći prije dvije godine.

"Postoje jaki dokazi za otvaranje novih postupaka u ova dva slučaja", rekao je Zaev na konferenciji za novinare, a kako saznaje skopski portal Albeu, na albanskom jeziku, podaci u vezi petostrukog ubistva na jezeru Smiljkovac biće objavljeni narednih dana, prije velikog građanskog protesta koji opozicija planira za 17. maj.

Za petostruko ubistvo petorice mladih Makedonaca na jezeru Smiljkovac, na Uskrs 2012. godine, nepravosnažno su na doživotnu robiju osuđena šestorica Albanaca, dok je jedan oslobođen optužbe.

Ovaj slučaj je u Makedoniji kolokvijalno nazvan "Monstrum".

"Ovim što objavljujemo ne pokušavamo da budemo istražni organi već da ukažemo da istraga treba da bude obnovljena u slučaju smrti Mladenova i petostrukog ubistva na jezeru Smiljkovac", rekao je Zaev.

Opisujući Mladenova kao neumornog borca za slobodu i kritičara svake vlasti, koji je mnogo zadužio Makedoniju, Zaev je na konferenciji za novinare u još jednoj "bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji" podsjetio da se u tom slučaju nije vodio krivični postupak niti je Tužilaštvo otvorilo istragu.

Zaev, naime, tvrdi da dokazi jasno upućuju na to da je postupak u vezi smrti Mladenova, vlast, slučajno ili namjerno, vodila neprofesionalno i neodgovorno.

"Dokazi će pokazati 10 razloga zbog kojih je važno da se sprovede nova istraga", rekao je Zaev.

Objelodanjujući nezakonito snimljene razgovore, Zaev je rekao da će ti dokazi pokrenuti pitanje može li slucaj Mladenov da bude zaključen ili ima dovoljno indicija za otvaranje nove istrage.

Iz prisluškivanih razgovora vodećih ljudi iz vlasti proizlazi da brojne informacije i dokazi iz istrage nijesu bile uzete u obzir i da su bile prikrivene od javnosti.

Mladenov je poginuo u saobraćajnoj nesreći na ulazu u Skoplje 26. marta 2013. godine.

U julu iste godine Zaev je izrazio sumnju da je riječ o nesrećnom slučaju, a nakon danas objavljenih razgovora je ukazao na šest ključnih radnji koje su se pokazale netačnim, te da su dokazi bili prikrivani.

Takođe, na osnovu snimljenih razgovora može se zaključiti da su ministarka policije Gordana Jankulovska i premijer Nikola Gruevski do detalja znali šta je Mladenov radio posljednjih sati njegovog života, sa kim se sretao i kuda se kretao.

Mladenov je, kako je bilo saopšteno, pronađen poslije dva sata od nesreće na osnovu signala njegovog telefona iako je istražni sudija tvrdio da njegov mobilni telefon nije pronađen.

Ključna inforamcija koja je bila sakrivena od javnosti je da je na zadnjem dijelu njegovog automobila pronađena "nekakva farba".

Bonus video: