SUĐENJE LAZAREVIĆU

Počelo suđenje za odavanje tajni Darku Šariću

Šarić je odbio da svjedoči u tom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svjedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2015. 08:53h

Danas je počelo suđenje iz trećeg pokušaja bivšem šefu kabineta prethodnog ministra unutrašnih poslova Srbije Branku Lazareviću i još trojici optuženih za prenošenje policijskih informacija Darku Šariću.

Odbrana je na početku suđenja tražila izuzeće nadležnog zemjenika tužioca Saše Ivanića, njegovog pretpostavljenog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića kao i glavne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac.

Branilac Lazarevića ,Veran Zvečar, obrazlažući zašto traži izuzeće rekao je da je tužilaštvo kao dokaze koristilo snimljene razgovore koje je pribavilo Mile Jerković, kontroverzni biznismen, koji je u postupku za pranje novca protiv grupe Darka Šarića priznao krivična djela zbog čega ima policijsku zaštitu.

Branilac Lazarevića tvrdi da Jerković nije mogao da bude "prikriveni svjedok islednik, koji navodi sada optužene da počine krivična djela".

Suđenje je u novembru odlagano zbog protesta advokata koji nisu dolazili na suđenja, a u februaru zbog izostanka optuženog bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije Borisa Gare.

Osim Lazarevića i Gare, u ovom postupku su optuženi i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović zvani "Miša Banana" koji je u višegodišnjem bjekstvu, a sudi mu se i kao pripadniku Šarićeve grupe za šverc kokaina.

Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića zbog sumnje da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Lazareviću se na teret stavlja i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih djela i produženo krivično djelo odavanje službene tajne.

Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prijestonici Grčke.

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno prenio podatke Lazareviću do kojih je Služba došla prisluškivanjem po naredbi istražnog sudije.

Gari se stavlja na teret krivično djelo odavanja službene tajne.

Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično djelo odavanje službene tajne u podstrekavanju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rodolju Raduloviću sudi u odsustvu s obzirom na to da je u bjekstvu i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Šarić je odbio da svjedoči u tom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svjedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

On je uhapšen 18. marta u zajednickoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi prostupak za krijumčarenje kokaina i pranje para.

Preporučujemo za Vas