Makedonija je ustala: Osam činjenica o masovnim protestima u Skoplju

Na snimcima koje je objavio Savez socijaldemokrata (SDSM), najveća opoziciona stranka u Makedoniji, čuje se razgovor najviših državnih zvaničnika iz kojeg se može zaključiti da je premijer Nikola Gruevski pokušao zataškati ubistvo mladića Martina Neškovskog iz 2011. godine
56 pregleda 0 komentar(a)
Protest Skoplje, Foto: Facebook
Protest Skoplje, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.05.2015. 09:25h

Ispred zgrade makedonske Vlade u Skoplju juče su se okupili brojni građani kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti i zataškavanja nasilja od strane samog državnog vrha.

Hrvatski list Telegram predstavio je osam stvari koje mogu pomoći da se shvati što se tačno događalo na protestu u Makedoniji.

1. Zašto se protestovalo?

Na snimcima koje je objavio Savez socijaldemokrata (SDSM), najveća opoziciona stranka u Makedoniji, čuje se razgovor najviših državnih zvaničnika iz kojeg se može zaključiti da je premijer Nikola Gruevski pokušao zataškati ubistvo mladića Martina Neškovskog iz 2011. godine.

2. Kako je izgledao protest?

Građani su se juče popodne počeli okupljati pred Vladinom zgradom, gdje su protestovali protiv zataškavanja, te tražili ostavku Vlade.

Gađali su zgradu vlade jajima, a nekoliko je protestanata pokušalo probiti policijski kordon te ući u dvorište Vlade. Među njima je bio i Aleksandar Neškovski, brat ubijenog Martina.

3. Kako je reagovala policija?

Policija je nakon 22 sata uz upotrebu sile uspjela razbiti demonstracije. Osim vodenih topova, policija je koristila i dimne bombe.

Protestanti su zapalili nekoliko kontejnera. Povrijeđeno je najmanje 19 osoba, uključujući jednog fotografa i policajce. Među povrijeđenima je i 15 policajaca, rečeno je iz ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Hina. Policija je privela najmanje četiri osobe.

4. Što se dogodilo Martinu Neškovskom?

Martin je bio pristalica vladajuće stranke VMRO DPMNE. Ubijen je 5. juna 2011. godine na pobjedničkom slavlju svoje stranke u centru Skoplja nakon parlamentarnih izbora.

Brutalno ga je pretukao policajac i pripadnik specijalne jedinice Igor Spasov, koji je osiguravao skup, a koji je poslije osuđen na 14 godina zatvora zbog tog ubistva. I tada su se u Skopju održali protesti protiv policijske brutalnosti.

5. Šta kaže opozicija?

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev kaže da je premijer Gruevski znao sve o ubistvu Martina Neškovskog, ko je izvršio ubistvo i ko ga je prikrivao.

"Nikola Gruevski je znao da su strukture u ministarstvu policije i njegovo obezbjeđenje prikrivali cijeli događaj, kreirali su informacije i netačne policijske zapisnike da se ne bi saznala cijela istina", tvrdi Zaev.

6. O čemu govori ministarka policije?

Na objavljenom snimku navodno se čuje kako ministarka policije Gordana Jankulovska potvrđuje da je šef obezbjeđenja premijera Gruevskog angažovao specijalca, koji je kasnije na smrt pretukao Neškovskog. On je, tvrdi opozicija na osnovu ovih snimaka, iako nije bio njegov nadređeni, usmeno naredio tom specijalcu da osigurava skup VMRO DPMNE-a. "Živciram se zato što ga u ovom slučaju ti ne možeš sakriti. Ne možeš ga sakriti. Imaš ubistvo, imaš mrtvog čovjeka", čuje se kako Jankulovska govori na snimci.

7. Kako premijer pokušava zataškati stvar?

Gruevski u navodnom razgovoru s ministarkom policije kaže da se mora reći da je Spasov na stranačkom slavlju bio privatno.

"Ne, ti im kategorički reci da on nije član premijerovog obezbjeđenja", navodno govori Gruevski. "Ne, ja svakako neću", odgovara Jankulovska. "On radi u jedinici "Tigrovi" i to nema veze s premijerovim obezbjeđenjem, a drugo – on je izveden pred sud i vjerovatno će do tada već biti u pritvoru", dodaje Gruevski.

8. Koje je objašnjenje za ubistvo?

Šef premijerovog kabineta Martin Protuđer na snimku pita koji je razlog ubistva.

"Vidi sada, razlog za ubistvo. Ovaj o kome sam ti ranije govorila. Došao je mali u Dom armije, htio je ući, ovi su ga izgurali zato što je iz jedinice "Tigrovi", iz njihove bande tamo. Poslije ga je još jednom vidio kada je izlazio, kad smo izlazili iz Doma, i dijete se saplelo, a ovaj ga je prebio. Znači, nije bježao i nije se opirao stavljanju lisica”, odgovorila mu je ministarka policije Jankulovska.

Bonus video: