Avion Vlade Srbije vraćen zbog nenamjerne greške

"Zbog oštrog manevrisanja, bilo je to veoma neprijatno iskustvo za putnike. Avion je bio pod mojom kontrolom", rekao je Romčević za "Politiku"
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2015. 15:09h

Avion, kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan 17. aprila, vratio se u Beograd zbog nenamjernog i iznenadnog izvlačenja predkrilaca aktiviranjem prekidača, zbog čega je došlo do gašenja trećeg motora, saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije u svom izvještaj o incidentu sa avionom "falkon" Vlade Srbije..

U konačnom izvještaju Direktorata o tom incidentu se navodi da je predkrilca, aktiviranjem prekidača u slučaju nužde pri komandovanom poniranju, izvukao vođa vazduhoplova (PIC).

Gašenje motora je posljedica nedovoljne količine goriva u mijenjanju vertikalnog nagiba aviona (PITĆ), a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.

Avion nije pretrpio nikakva oštećenja usljed izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini (slot overspeed extension) što je utvrđeno pregledom aviona istog dana po događaju.

Gorivna pumpa je poslije testiranja cijelog gorivnog sistema (pumpa, FCU, vodovi) zamijenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provjera na zemlji i potom na povratnom letu, avion je sletio u Beograd potpuno ispravan.

Direktorat navodi da je 21. aprila 2015. uradio preliminarni izvještaj o događaju na avionu Falkon 50 Avio službe Vlade Srbije na letu Beograd - Rim 17.aprila o čemu je izvijestio javnost.

Kao tehnička korektivna mjera od strane Avio službe Vlade Srbije, koju je prihvatio Direktorat, biće sproveden preporučeni Servis Bilten (SERVICE BULLETIN No 233-R1) kojim će se promijeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprječava mogućnost nenamjernog aktiviranja, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, su bile suspendovane i oni su bili u obavezi da ispune uslove iz rješenja o suspenziji, saopštio je Direktorat.

"Zbog oštrog manevrisanja, bilo je to veoma neprijatno iskustvo za putnike. Avion je bio pod mojom kontrolom", rekao je Romčević za "Politiku".

Bonus video: