Poštovaoci iz zemlje i svijeta na Titovom grobu u Beogradu

Kompleks Muzeja istorije Jugoslavije, koji jedini baštini istoriju bivše zajedničke države, posljednje tri godine bilježi rast posjeta za 20 odsto, te je 110.000 prošlogodišnjih posjetilaca stavilo ovu ustanovu na prvo mjesto po posjećenosti muzeja u Srbiji
92 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2015. 17:06h

Grob prvog i doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je umro na današnji dan prije 35 godina, posjetilo je tokom prijepodneva više od 1.300 ljudi, rekla je portparolka Muzeja istorije Jugoslavije Ana Radić.

U Titovom mauzoleju u Kući cvijeća u Beogradu vijence su položila boračka udruženja i komunističke organizacije iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije, ali i pojedinci iz Kanade, Češke, Izraela.

Ana Radić rekla je za agenciju Beta da su tradicionalno najposjećeniji 4. i 25. maj, kada Kuću cvijeća posjeti između 2.000 i 5.000 ljudi, pa se na osnovu broja danas podijeljenih ulaznica očekuje jednaka posjećenost.

Iako tim danima poštu nekadašnjem vrhovnom komandantu JNA i osnivaču Pokreta Nesvrstanih Titu odaju pretežno žitelji bivših jugoslovenskih republika, oko 80 odsto ukupne godišnje posjete uglavnom čine stranci iz zapadne Evrope, Amerike, Kanade, Kine i Japana.

"Dan kada se obilježava godišnjica Titove smrti neka je vrsta komemoracije. Njoj prisustvuju Titovi saborci, generali, pukovnici, ali i sve više mladih ljudi koji ne pamte to vreme i koji su od svojih roditelja, baba i djedova čuli nešto o njemu", rekla je portparolka Muzeja.

Veterani koji od Titove smrti 1980. godine redovno posjećuju njegov grob, sa sjetom se sjećaju "vremena jednakosti".

"Ja sam deveto dijete svojih roditelja i završio sam sve škole zahvaljujući tom sistemu i mogućnosti da svi možemo isto. Sada mogu samo da se školuju djeca tajkuna, izdajnika, sa malim izuzetkom poštenih koji mogu da priušte školarinu svojoj djeci", rekao je za agenciju Beta penzionisani pukovinik JNA Staniša Bakić.

Rajko Vučković, zastavnik u penziji u uniformi "Galeba", broda kojim je Tito često plovio po svijetu, prisjetio se razgovora na palubi.

"Pitao sam ga u šali - važi li ono Vaše 'Budi vrijedan, pa poljubi sedam'", rekao je Vučković i dodao da mu je "pristupačni i nasmijani Tito" dao potvrdan odgovor.

Zoran Vukoša iz Splita je ispričao da legendu o Titovoj ljubavi prema ženama, Splićani i dalje prenose na pokoljenja.

"Tito je bio dobar čovjek, šarmantan. Volio je žene i život. Ja svoje dijete učim isto tako!", kazao je Vukoša.

Na platou ispred Botićeve 6 na Dedinju, pred Muzejem boravila je delegacija mladih ambasadora Izraela koji su došli u sedmodnevnu posjetu Srbiji.

Oni su rekli da su doputovali zbog bogate istorije koju dijele sa Srbijom - pod vlašću Otomanske imperije i Austougarske carevine.

"Tito je važan kao velika istorijska ličnost i borac protiv nacizma, a svako ko se borio protiv nacizma, naš je prijatelj", kazao je direktor Izraelske škole mladih ambasadora Jicak Eldan.

"Profesori su nas učili da je Tito dobar vođa, voljen u narodu i da je svijetu predstavljao državu na reprezentativan način", izjavila je izraelska "mlada ambasadorka" Tamara Bukris.

Kompleks Muzeja istorije Jugoslavije, koji jedini baštini istoriju bivše zajedničke države, posljednje tri godine bilježi rast posjeta za 20 odsto, te je 110.000 prošlogodišnjih posjetilaca stavilo ovu ustanovu na prvo mjesto po posjećenosti muzeja u Srbiji, rekla je Ana Radić.

Galerija

Bonus video: