Promjena imena Makedonije: Odbor usvojio predlog vlade o ustavnim izmjenama

Ustavnim izmjenama kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija, prema vladajućim strankama SDSM i DUI, otvara se put ka EU i NATO, dok su poslanici opozicionog VMRO DPMNE osporavali dogovor i najavili da neće glasati za njega
136 pregleda 2 komentar(a)
Skoplje, Makedonija, Foto: Shutterstock
Skoplje, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2018. 19:15h

Odbor parlamenta Makedonije za ustavna pitanja usvojio je danas predlog makedonske vlade za izmjene Ustava radi promjene imena države.

Poslije dvodnevne rasprave, za predlog o pristupanju ustavnim izmjenama glasalo je 10 članova odbora, a sedam je bilo protiv.

Plenarna parlamentarna sjednica o predlogu za pristupanje izmjenama Ustava Makedonije u skladu sa sporazumom s Grčkom o rješavanju spora oko naziva Makedonije najavljena je za ponedjeljak.

U slučaju da poslanici to prihvate Vlada Makedonije predlaže nacrt i parlament nastavlja raspravu o izmjenama makedonskog ustava.

Ustavnim izmjenama kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija, prema vladajućim strankama SDSM i DUI, otvara se put ka EU i NATO, dok su poslanici opozicionog VMRO DPMNE osporavali dogovor i najavili da neće glasati za njega.

Da bi u Sobranju izglasale ustavne promjene, vladajućim strankama SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im treba podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Premijer Makedonije Zoran Zaev danas je pred Ustavnim odborom rekao da je više od 20 poslanika opozicije svjesno odgovornosti koju imaju u ovom procesu.

"Nismo daleko, ako stavimo odgovornost pred sebe", rekao je Zaev, aludirajući na zajedničku odluku o ustavnim promjenama.

Zaev je rekao da je spreman da sa svim poslanicima razgovara o svakom konstruktivnom predlogu koji je iznijet na dvodnevnoj sjednici Ustavnog odbora u pravcu učvršćivanja sadržine ustavnih amandmana.

Bonus video: