Makedonija: Optužnica protiv Zaeva

Prvoosumnjičeni bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne aktivnosti Zoran Veruševski je optužen za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, špijunažu i nasilje protiv državnih zvaničnika
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.05.2015. 11:59h

Makedonsko državno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih u slučaju "Puč" među kojima je i lider opozicionog SDSM Zoran Zaev.

Prvoosumnjičeni bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne aktivnosti Zoran Veruševski je optužen za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, špijunažu i nasilje protiv državnih zvaničnika, prenijela je agencija MIA.

Čelnik SDSM Zoran Zaev, koji je u februaru počeo javno da objavljuje nezakonito prisluškivane razgovore, takođe je optužen za nasilje protiv državnih zvaničnika.

Protiv još tri osumnjičena je podignuta optužnica za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, špijunažu i nasilje protiv državnih zvaničnika.

Kancelarija tužioca je podnijela zahtjev za produženje pritvora za četiri osumnjičena, dok Zaev nije priveden u ovom slučaju.

Zaev je početkom nedjelje optužio premijera Nikolu Gruevskog i šefa tajne službe Sašu Mijalkova za neovlašćeno prisluškivanje građana Makedonije, te za maj najavio protest koji će, kako je rekao, trajati do odlaska aktuelne vlasti.

Bonus video: