Turski šef diplomatije podržao BIH na putu ka EU i NATO

Članovi Predsjedništva BiH koji su kazali turskom zvaničiku da je "EU prepoznala napore koje čini BiH, koji su rezultirali novom inicijativom EU i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"
4 komentar(a)
Igor Crnadak, Mevlut Čavušoglu, Foto: Betaphoto/HINA
Igor Crnadak, Mevlut Čavušoglu, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 30.04.2015. 16:23h

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu poručio je danas u Sarajevu da Turska u poptunosti podržava BiH na putu ka EU i NATO.

Čavušoglu je izrazio nadu da će "pozitivna klima uticati na što skorije sprovođenje neophodnih reformi, kako bi BiH dostigla evropske i svjetske standarde".

Turski ministar je rekao da Ankara snažno podržava evropski put BiH i da će nastaviti da pruža podršku u procesu integracija u NATO. Važnim je istakao skoro predsjedavanje Bosne i Hercegovine Savjetom Evrope.

Čavušoglu se danas u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH koji su kazali turskom zvaničiku da je "EU prepoznala napore koje čini BiH, koji su rezultirali novom inicijativom EU i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Konstatovano je da su politički odnosi BiH i Turske prijateljski, bez otvorenih pitanja, kao i da dvije zemlje imaju dobre ekonomske odnose koji se mogu unaprijediti povećanjem trgovinske razmene, ali i rastom obima turskih investicija kroz direktna ulaganja u BiH.

Pozdravljeno je odobrenje nove turske kreditne linije za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH i kreiranje novih radnih mjesta.

Čavušoglu se sastao i s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić je ocijenio da bi u cilju povećanja broja turskih turista bilo opravdano uspostaviti avionsku liniju Sarajevo - Ankara.

Najavljeno je i da će u maju ove godine, BiH posjetiti predsjednik Turske.

Bonus video: