Šešelj: Nema pregovora sa EU bez članstva Kosova u UN

Šešelj je pozvao aktuelnu vlast da se izjasni da li je "patriotska ili evropejska" i ponovio zahtjev za raspisivanje izbora na svim nivoima
0 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.04.2015. 15:08h

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocijenio je danas da pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji neće početi dok Srbija ne da pristanak za prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Na konferenciji za novinare u sjedištu SRS, Šešelj je pozvao aktuelnu vlast da se izjasni da li je "patriotska ili evropejska" i ponovio zahtjev za raspisivanje izbora na svim nivoima.

On je, takođe, pozvao javnost da "izrazi protest protiv Evropske unije" i "odbaci zahtjeve iz inostranstva" kako bi sačuvala teritoriju.

Šešelj je ponovio, "još jednom za sva vremena", kako se neće dobrovoljno vratiti u Hag, te da je, iznoseći pravne argumente, isto odgovorio i Haškom tribunalu.

Šešeljev odgovor je formulisan u saradnji sa pravnim timom i, kako je rečeno, juče je službeno proslijeđen predstavniku Tribunala iz kancelarije u Beogradu "tačno u 10 časova".

On je kazao da Tribunal krši "jedno od elementarnih prava svakog čovjeka i građanina - pravo suđenja u razumnom roku".

"U civilizovanom svijetu, što znači u međunarodnom običajnom pravu, ograničen je rok trajanja pritvora. I nigdje u svijetu nema da pritvor može trajati 12 godina", rekao je Šešelj, dodajući da je taj rok u Italiji najduži - do pet godina.

Lider SRS, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni, proveo je u pritvoru tog suda nepunih 12 godina bez prvostepene presuda.

Šešelj je istakao da je sudija tribunala Žan-Klod Antoaneti "lijepo objasnio u svom izdvojenom mišljenju" da, ako je je predviđena kazna oslobađajuća, nema potrebe za vraćanjem u Hag, kao ni u slučaju da je namjeravana kazna ispod vremena koje je proveo tamo.

"A ako je planirana kazna veća od vremena provedenog u pritvoru, onda se optuženi poziva, a tad će morati (predsjednik Srbije) Tomislav Nikolić i (premijer Srbije) Aleksandar Vučić da me hapse i nose na avion", rekao je on, dodajući da "nikako ne odustaje od svjedočenja generalu Ratku Mladiću".

On je izrazio protest zbog isključenja javnosti sa suđenja predsjedniku organizacije Srpski narodni pokret "Naši" Ivanu Ivanoviću i zadovoljstvo zbog masovnosti održanog mitinga SRS u Nišu 29. aprila.

Bonus video: