Vučić: Smanjićemo broj poslanika na 125 do 150

Parlament i vlada, kazao je srpski premijer, moraju da postanu mjesto gdje se neće štititi privilegovani
2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 27.04.2015. 12:25h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom godinu rada dana Vlade, da će svako ko želi da ostane u njoj morati da bude u "neprestanoj akciji". On je najavio smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na između 125 i 150.

"Odgovornost i rad su ključne riječi za sve ministre u Vladi. Naš posao je neprestana akcija", kazao je Vučić na svečanoj sjednici Vlade koja se održava na kopu Tamnava.

On je poručio da Vlada nema prava na neprestane žalopojke i izgovore, već da radom treba da ide ka cilju i boljitku.

"Osuđeni smo na najteže stvari i u spoljnoj politici i u elementarnim nepogodama, ali smo osuđeni i da uspijemo. Ako stanemo Srbija više neće da krene, ne želim više da čujem ne mogu i ne - znam, nama izgovora i nisu potrebni i niko nema pravo na izgovore", rekao je premijer.

Govoreći na početku sjednice, premijer je podsetio da je ova vlada prije godinu dana zatekla zemlju u "vodi do guše".

Objasnio je da je odluka da sjednica bude održana u Kolubarskom basenu donijeta jer je, to kako je rekao, jedino mjesto gdje smo se borili sa poplavom, stanjem koje je zatekla Vlada kada je počela da radi.

"Zemlja je bila u vodi do guše, stanje u kojoj smo je zatekli kada smo preuzeli vladu", kazao je Vučić dodajući da je Vlada teško i naporno radila.

Kolubara je, kazao je, simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 mjeseci.

Vučić je najavio političke reforme u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

Parlament i vlada, kazao je srpski premijer, moraju da postanu mjesto gdje se neće štititi privilegovani, već gdje će poslanici i ministri da štite svoj narod.

"Vjerujem da ćemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izađemo pred građane s nacrtom novih rješenja, i kada je reč o smanjivanju broja poslanika", rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo da je Vlada Srbije u prethodnih godinu obećala teške i bolne reforme, da se suočila po preuzimanju vlasti sa najstrašnijim i najtežim poplavama koje su odnijele mnogo ljudskih života, unesrećile brojne porodice, ali i gotovo uništile energeletski i elektroenergetski sistem, a da je poslije toga krenula u obnovu srušene, razorene i uništene srpske ekonomije.

"Političari nikada nisu uspijevali da vide dalje od sledećih izbora, odbijali su da iskreno razgovaraju... Zato je došlo vrijeme da neko preuzme odgovornost i da uradi onako kako je moralo u svakoj odgovornoj zemlji u svijetu. Današnje okolnosti nisu naših ruku djelo, ali moramo da prihvatimo odgovornost da ih ispravimo", naglasio je Vučić.

Bonus video: