"NE ŽELIMO NIŠTA NA SILU"

Dodik o deklaraciji: Ne pozivamo na rat, već na politički dijalog

On smatra da bi kancelarija Glavnog predastvanika za BiH i stranci trebalo da podrže to što SNSD želi da "održi Ustav i snagu međunarodnog sporazuma", umjesto što osuđuju usvajanje Deklaracije o slobodnoj i samostalnoj RS
8 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2015. 10:32h

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odbacio je ocjene da je Deklaracija SNSD-a o samostalnosti RS poziv na rat, ističući da u deklaraciji "ne postoji ništa drugo osim poziva na politički dijalog".

"Mi ništa nasilno ne želimo da uradimo. Demokratsko izražavanje volje naroda putem referenduma je dostignuće zapadnog svijeta i razvijenih demokratija", naveo je on u intervjuu za banjalučki Glas Srpske.

On smatra da bi kancelarija Glavnog predastvanika za BiH i stranci trebalo da podrže to što SNSD želi da "održi Ustav i snagu međunarodnog sporazuma", umjesto što osuđuju usvajanje Deklaracije o slobodnoj i samostalnoj RS.

"Oni koji to zloupotrebljavaju su izvan vremena i konteksta onoga što je napisano u deklaraciji", rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, koja, prema njegovim riječima, ne može biti unitaristička i centralistička, već samo dejtonska.

"Poruka deklaracije je - kršili ste naša prava, uzimali ste naše nadležnosti, pokušavali ste da nas natjerate na nešto što nije u skladu sa ustavima i ponekad smo iz straha na neke stvari pristajali, ali sada je vrijeme slobode i izražavamo svoj stav i kažemo da su nam nasilno oduzeli nadležnosti", kazao je Dodik, komentarišući deklaraciju Sabora SNSD-a kojom se najavljuje raspisivanje referenduma o samostalnosti RS.

On je naveo da RS želi da ostane u BiH, ali da joj se vrate nadležnosti iz oblasti pravosuđa, finansija i ostale nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH.

"Sa Sabora je jasno poručeno da prije nego što postane evropska, BiH mora da bude dejtonska. Samo dejtonska BiH može da bude evropska. To je naš stav i mi tražimo da on bude poštovan, jer je napisan u Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu", poručio je Dodik.

Komentarišući reakcije opozicionih stranaka u RS, koje su osudile donošenje deklaracije, Dodik je ocijenio da je stav opozicije "podanički", i da je njihova politika "politika pravdanja i podaništva".

Sabor je usvojio deklaraciju kojom se previđa održavanje referendum o samostalnosti RS ako do 2018. godine ovom entitetu u BiH ne budu vraćene dejtonske nadležnosti koje su prenijete na državni nivo.