"AKO NE BUDE VIDLJIVIH ELEMENATA STABILIZACIJE"

Dodik ponovo na čelu SNSD: Referendum u Republici Srpskoj moguć 2018.

"Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", rekao je Dodik
8 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.04.2015. 15:57h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je mogućnost da 2018. godine bude raspisan referendum o statusu Republike Srpske, javlja Srna.

Dodik je rekao je da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova Republike Srpske, te vraćanja njenih ingerencija u skladu sa Ustavom BiH, u 2018. godini biti predloženo Narodnoj skupštini da raspiše obavezan referendum o statusu Srpske.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, po završetku 5. Sabora SNSD-a, istakao da će predlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska.

"Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je stav SNSD-a koji je iznesen u Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" oko kojeg mogu da se okupe i druge stranke i nevladine organizacije.

On je najavio da će krajem 2017. godine biti održana konvencija SNSD-a na kojoj će biti ocijenjeno da li je počeo proces uvažavanja stavova Republike Srpske i šta će biti predloženo Narodnoj skupštini Srpske.

Dodik, koji je danas ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, poručio je da BiH, da bi bila evropska, prvo mora biti Dejtonska i da nema evropske BiH bez dejtonske BiH.